Acasă Economie Tehnologia nucleară, rol important în limitarea încălzirii globale

Tehnologia nucleară, rol important în limitarea încălzirii globale

de A

Tehnologia nucleară poate juca un rol în eforturile globale destinate limitării încălzirii globale, a declarat luni noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), argentinianul Rafael Mariano Grossi, informează DPA.

Delegaţii celor 171 de state membre ale IAEA au aprobat prin consens numirea diplomatului sud-american ca nou responsabil şef al AIEA cu un mandat de patru ani, care va începe oficial de marţi.

„Energia nucleară nu este o parte a problemei. Poate fi, pentru cei care doresc acest lucru, parte a soluţiei”, a declarat luni Rafael Grossi, precizând că va participa la summitul mediu climă de la Madrid pentru a-şi promova mesajul. „Contrar a ceea ce au estimat mulţi, energia nucleară este în creştere”, a mai spus Grossi, potrivit Agerpres.

El a menţionat cele peste 30 de centrale nucleare care au fost începute la nivel mondial în ultimii ani.

Grossi a recunoscut că mulţi oameni din lume sunt îngrijoraţi cu privire la siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare. Argentinianul a promis că IARA va continua să lucreze la elaborarea standardelor globale de siguranţă „pentru a fi siguri că tot ceea ce facem este în beneficiul societăţilor noastre”.

Rafael Mariano Grossi, 58 de ani, până în prezent ambasador al Argentinei în Austria şi la organismele internaţionale din Viena, îi succede în funcţie japonezului Yukiya Amano. După decesul lui Amano, în iulie, Rafael Grossi s-a aflat în cursa finală pentru acest post cu diplomatul român Cornel Feruţă. La finalul lui octombrie, diplomatul argentinian a obţinut 24 de voturi în Consiliul Guvernatorilor al AIEA, iar cel român zece voturi.

din aceeasi categorie