Acasă Focus Agricol Siveco şi Teamnet pentru APIA

Siveco şi Teamnet pentru APIA

de L M

apiaSiveco şi Teamnet International se pregătesc pentru încă 28 milioane de euro pentru continuarea sistemul informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în urma unui contract câştigat în 2013. De când au început să aibă probleme cu legea şefii celor două companii, piaţa licitaţiilor IT cu finanţare publică s-a destins, astfel că şi celelalte companii de profil au ajuns să aibă acces la fonduri publice.

Ministerul Agriculturii pregăteşte o hotărâre de Guvern “privind necesitatea şi oportunitatea realizării investiţei „Servicii de extindere şi dezvoltare a Sistemului Informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenşie pentru Agricultură”. Fondurile necesare, care vin de la bugetul de stat, se ridică la “27.764.468 de euro, echivalent a 124.243.217,85 lei, la cursul de schimb de 4,4749 lei/euro din data de 18.12.2013”, se arată în proiectul de HG. Sumele “se referă la cheltuieli cu serviciile de extindere şi dezvoltare a Sistemului Informatic al APIA şi face parte dintr-un acord cadru care a fost încheiat în urma derulării unei proceduri de achiziţie de licitaţie deschisă”, precizează APIA pentru Focus-Energetic.ro.

Potrivit Agenţiei, acordul-cadru a fost încheiat pentru o perioadă de trei ani cu asocierea formată din Siveco România şi Teamnet Internaţional, el cuprinzând două categorii de servicii: Servicii de dezvoltare (Servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire şi asistenţă tehnică, management de proiect) şi Servicii lunare de suport tehnic, mentenanţă corectivă şi administrare pentru sistemul informatic.

Valoarea totală a acordului-cadru a fost stabilită, în urma licitaţiei la 28.884.500 de euro, fără TVA, din care suma de 22.390.700 euro, fără TVA, reprezintă valoarea previzionată pentru categoria „Servicii de extindere şi dezvoltare a Sistemului Informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”, iar suma de 6.493.800 euro, fără TVA, reprezintă valoarea previzionată pentru categoria „Servicii lunare de suport tehnic, mentenanţă corectivă şi administrare pentru sistemul informatic”, completează APIA.

Motive

În perioada 2006-2012, APIA a dezvoltat un sistem informatic specific necesar gestionării fondurilor europene şi naţionale destinate sprijinirii agriculturii. “Schimbările realizate în ultimii doi ani la nivelul Politicii Agricole Comune necesită adaptarea funcţionalităţilor sistemului informatic astfel încât acesta să răspundă noilor cerinţe privind plata către fermieri”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG. În aceste condiţii, APIA a demarat procedurile de achiziţie publică pentru încheierea unui acord-cadru, pentru perioada 2014-2016, în vederea modificării şi completării softului, astfel încât să răspundă noilor cerinţe.

La licitaţie au fost depuse trei oferte, dar numai una a fost admisibilă, cea a consorţiului Siveco România şi Teamnet Internaţional. În urma licitaţiei, preţul a scăzut de la 30.546.367 de euro, fără TVA, la 28.884.500, cu 5% mai puţin decât valoarea de început. Licitaţia a fost contestată, dar, în cele din urmă, s-a semnat contractul pe 18 decembrie 2013.

În anul 2014, din valoarea obiectivului de investiţii ”Servicii de extindere şi dezvoltare a Sistemului Informatic al APIA” s-a cheltuit suma de 23.872.369,52 lei cu TVA, iar în anul 2015 s-a cheltuit suma de 5.501.058,64 lei cu TVA, precizează Nota de fundamentare. Valoarea rămasă, estimată pentru perioada 2015-2016 este de 94.869.789,70 lei cu TVA.

Proiectul actual de HG se impune pentru a respecta legislaţia care prevede că, pentru contracte publice mai mari de 30 milioane de lei, este nevoie de hotărâre de Guvern, dar acest acord-cadru a fost semnat înainte de aceste modificări legislative, deci licitaţia nu se anulează.

“Realizarea obiectivului de investiţii este absolut necesară pentru ca România să poată gestiona cererile de plată depuse de fermieri pentru plata ajutorului acordat de Uniunea Europeană în domeniul agriculturii”, completează Nota de fundamentare.

Alianţa IT

La începuturile pieţei de IT din România, Siveco, controlată de Irina Socol, şi Teamnet, al lui Sebastian Ghiţă, au fost duşmani de moarte. Cu timpul, cei doi mari au ajuns să colaboreze strâns în cazul mai multor contracte. Cât priveşte softul APIA, el a fost iniţiat şi apdatat de Siveco, dar, pe parcursul anilor, în ecuaţia a intervenit şi Sebastian Ghiţă. După ce cei doi au avut probleme cu legea (n.r. – Irina Socol a stat şi în arest preventiv, iar Sebastian Ghiţă este sub control judiciar), piaţa licitaţiilor IT pe bani publici s-a extins considerabil şi la alte firme de profil din România. În aceste condiţii, deblocarea acordului-cadru este mană cerească pentru cele două companii.

din aceeasi categorie