Acasă Economie Salarii mai mici în aprilie

Salarii mai mici în aprilie

de GM

În luna aprilie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1973 lei, cu 4,9% mai mic faţă de luna precedentă, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1436 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 73 lei (-4,8%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Nivelul câştigului salarial a fost mai scăzut în aprilie faţă deluna precedentă pentru că în martie s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu pentru anul 2009, prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (tichete cadou). De asemenea, scăderea nivelului câştigului salarial a fost cauzată şi de nerealizări de producţii, de şomaj tehnic şi de dificultăţi financiare.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3620 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (803 lei).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (-30,9%). În intermedieri financiare, extracţia cărbunelui superior şi inferior câştigurile salariale au scăzut cu 15% – 17%. Reamintim, angajaţii din unele complexuri energetice din Oltenia, precum şi din Societatea Naţională a Lignitului au fost în şomaj tehnic diferite perioade, în special în luna aprilie. De asemeneda, cu procente cuprinse între 10% şi 14% s-au diminuat câştigurile salariale ale angajaţilor din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activităţi extractive.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net în activităţile de învăţământ (-10,7%), administraţie publică (-8,6%), sănătate şi asistenţă socială (-4,0%) urmare a acordării în luna martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri (stimulente) şi a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 20092), dar şi din cauza retragerii/diminuării anumitor sporuri ori a dificultăţilor financiare.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna aprilie 2010 faţă de luna precedentă s-au înregistrat doar în câteva activităţi economice şi au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv prime de Paşte), de realizarea de producţii ori încasări mai mari. Astfel, cu 8,1% au crescut câştigurile în tranzacţiile imobiliare, respectiv cu 6,8% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, iar cu 4% – 5% în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, transporturi pe apă, transporturi terestre şi transporturi prin conducte etc.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 97,8%.

din aceeasi categorie