Acasă Economie Rompetrol Rafinare, pierderi de 26,9 milioane dolari la nouă luni

Rompetrol Rafinare, pierderi de 26,9 milioane dolari la nouă luni

de A

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a raportat pierderi de 26,9 milioane dolari în primele nouă luni ale anului, rezultat puternic afectat de volatilitatea pieței de profil, de la un profit net de 33,29 milioane dolari în perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat.

Compania a înregistrat în primele nouă luni din acest an o cifră de afaceri brută de peste 3,9 miliarde dolari, în scădere cu 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Aceasta a fost influențată, în principal, de scăderea cotațiilor de piață ale produselor petroliere față de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, spun reprezentanții companiei.

”În același timp, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a depășit 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 26,9 milioane dolari, puternic afectat de volatilitatea pieței de profil”, se arată în comunicat.

Independent de activitatea operațională, rezultatele consolidate au fost impactate de mediul de piață și de presiunea marjelor brute de rafinare, care în primele luni ale anului au scăzut substanțial, de la 51,3 dolari/t, la 37,6 dolari/t, mai informează compania.

Compania și-a propus pentru 2019 investiții totale de peste 60 de milioane de dolari, în cele trei unități de producție din Năvodari și Ploiești.

Valoarea exporturilor realizate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare, a atins în primele nouă luni 1,15 miliarde dolari.

La nivelul rafinăriei Petromidia, au fost procesate 4,756 milioane tone de materie primă, cel mai ridicat rezultat atins de rafinăria Petromidia, pentru o perioadă de nouă luni, cu 18.000 tone în plus comparativ cu recordul istoric de anul trecut. În ceea ce privește rafinăria Vega (cea mai veche unitate de procesare din Romania – din anul 1905), procesarea totală de materie primă în primele luni din 2019 a fost de 324.663 tone, record pentru perioada ianuarie – septembrie.

Producția totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 92,2 kt, în scădere cu 22,4% față de primele nouă luni din 2018. Scăderea producției de polimeri a fost determinate, în principal, de rata de funcționare scăzută în instalațiile de polilietilenă, ca urmare a condițiilor nefavorabile de piață.

La sfârșitul lunii septembrie 2019, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 944 puncte de comercializare – stații proprii, stații partener, stații expres și baze interne.

Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat peste 453 milioane dolari în trimestrul III 2019 și peste 1,18 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului 2019.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Ministerul Energiei (44,7%).

din aceeasi categorie