Acasă Economie Romgaz vrea să investească 15,69 miliarde lei până în 2025

Romgaz vrea să investească 15,69 miliarde lei până în 2025

de A

Producătorul de gaze Romgaz și-a planificat investiții de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră. Strategia de dezvoltare 2020-2025 urmează să fie supusă aprobării în Adunarea Generală a Acționarilor din 15 iunie.

”Direcțiile prioritare de investiții ale Romgaz sunt orientate spre: continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin noi foraje și prospecțiuni geologice pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale; dezvoltarea potențialului de producție prin asigurarea de noi capacități pe structurile existente; îmbunătățirea performanțelor instalațiilor și echipamentelor aflate în dotare și creșterea siguranței în exploatare; identificarea unor noi oportuități de creștere și diversificare”, arată documentul consultat de News.ro.

Astfel, defalcat pe categorii, din suma totală de 15,69 miliarde lei, cea mai mare parte, 5,47 miliarde lei, va fi direcționată spre ”asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) și producere/stocare energie electrică”.

Alte 5,38 miliarde lei vor fi investite în producția de gaze naturale, prin lucrări de foraj sonde explorare și exploatare, instalații tehnologice de suprafață la sondele rămase pe gaze, conductele colectoare de gaze, precum și în stații de uscare gaze naturale și stații de comprimare gaze naturale, dar și în modernizări și reparații la sondele de exploatare și la echipamente și utilaje și în dezvoltarea infrastructurii de utilități.

În producția de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut și Mintia, dar și în surse regenerabile de energie.

De asemenea, în partea de petrochimie, compania va investi 1,17 miliarde lei, în producția de metanol prin realizarea unei fabrici proprii de producere a metanolului.

În ceea ce privește structura surselor de finanțare, 49% sunt surse proprii, 44% sunt surse atrase, iar 7% fonduri europene.

”Elaborarea strategiei s-a bazat pe scenariul business as usual, neținând cont de situația curentă a pandemiei de Covid-19 și se impune revizuirea informațiilor îndată ce vor exista prognoze macroeconomice cu un gradde certitudine mai ridicat”, se precizează în strategia de investiții.

Reprezentanții companiei spun că ”este de așteptat ca accesul la finanțare să fie mult diminuat, luând în considerare volatilitatea piețelor financiare, cu costuri mult mai mari, dat fiind impactul pandemiei asupra principalilor indicatori macro-economici naționali, respectiv o contracție a PIB-ului coroborată cu o creștere a deficitului de cont curent și a datoriei publice”.

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a în primul trimestru un profit net de 571,9 milioane lei, mai mare cu 5,5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a scăzut cu 4,7%, la 1,362 miliarde metri cubi.

„Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2020 o cifră de afaceri de 1,43 miliarde lei, în scădere cu 16,51%, respectiv 282,8 milioane lei, comparativ cu cea realizată în primul trimestru al anului 2019. Profitul net de 571,9 milioane lei a fost mai mare cu 5,54%, respectiv 30,1 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior”, arată raportul trimis vineri de companie Bursei de Valori Bucureşti.

Producţia de gaze naturale a fost de 1,362 miliarde mc, fiind cu 4,7%, respectiv 67,7 milioane mc sub cea înregistrată în primele trei luni din 2019.

Cantitatea de energie electrică produsă a fost de 258,9 GWh în primul trimestru, cu 51,5% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut (170,8 GWh), diferenţa faţă de energia emisă în Sistemul Energetic Naţional reprezentând consumul propriu tehnologic al termocentralei.

„Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2020 a fost de 1,362, miliarde mc, cu 4,7% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului precedent. Nivelul de producţie, relativ ridicat realizat în trimestrul 1 2020 ţinand cont de faptul că orice companie extractivă de hidrocarburi înregistrează un declin de producţie, a fost susţinut de: finalizarea unor lucrări de investiţii pentru conectarea de noi sonde la infrastructura productivă; continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze care a dus la diminuarea declinului de producţie pe aceste zăcăminte; efectuarea de operaţii de reparaţie şi intervenţie în sonde în urma cărora s-au reactivat o serie de sonde cu debite importante”, se arată în raport.

Aceste rezultate au fost obţinute în condiţiile în care: importul de gaze naturale intrat în consum a fost de aproximativ 9 TWh, în scădere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut; din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-a extras cu 24,99% mai puţin decât în aceeași perioadă a anului 2019.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru primul trimestru din acest an a fost de 45,85 TWh, cu aproximativ 3,7 % mai mic decât cel înregistrat în trimestrul 1 2019, din care aproximativ 9 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferenţa de 36,85 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 15,97 TWh, ceea ce reprezintă 34,83 % din consumul naţional şi 43,19% din consumul acoperit cu gaze din intern.

Cota de piaţă a Romgaz a scăzut cu 2,2% faţă de cota de piaţă înregistrată în T1 2019.

La data de 31 martie 2020 Grupul Romgaz înregistra un număr de 6. 240 angajaţi, iar compania Romgaz un număr de 5.724 angajaţi.

Grupul Romgaz este format din Romgaz SA, ca societate mamă, Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești, filială deținută în proporție de 100% de Romgaz şi asociații SC Depomureş SA (40% pondere în capitalul social) şi SC Agri LNG Project Company SRL (25% pondere în capitalul social).

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz  este controlată de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

 

 

din aceeasi categorie