Romgaz își propune dublarea cifrei de afaceri în șase ani
noiembrie 30, 2020
La cea de-a XXXV-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, cel mai mare producător intern de gaze naturale, a anunțat că există șase reale ca, iarna viitoare, compania să aibă în portofoliu două centrale operaționale: la Iernut și la Halânga. Creșterea producției de gaze și diversificarea portofoliului va conduce la dublarea veniturilor Romgaz peste șase ani, a mai spus Adrian Volintiru.
“Continuăm cu aceeași agresivitate, pozitivă zic eu, atât explorarea și expoatarea pe zona offshore, cât și onshore. Chiar avem un proiect în Caragele Deep (n.r. – onshore de mare adâncime), unde avem programate șapte sonde de exploatare anul viitor, pentru că rezultatele sunt încurajatoare. Este un plan clar în Caragele Deep, pentru că toată lumea este interesată de acest zăcământ. Mergem cu aceeași viteză pe proiectul Neptun Deep (n.r. – offshore, în Marea Neagră) și sperăm să îl ducem cât mai repede la capăt, astfel că, la orizontul anilor 2025 – 2026, să înceapă exploatarea zăcământului. Suntem în studiu să vedem dacă ne creștem participația la zăcământul cu Lukoil (n.r. – perimetrul Trident, tot în Marea Neagră, unde Romgaz are o participație de circa 18% și Lukoil restul), astfel încât, la nivelul anului 2026, veniturile din exploatarea și vânzarea gazelor naturale să depășească 7 miliarde de lei. Deci mult peste 3,7 miliarde cât avem în acest moment”, a spus Adrian Volintiru.
”Trebuie să fim foarte atenți și în același timp foarte agresivi. Pentru că, așa cum știți, gazul este viitorul cărbune și trebuie să fim foarte aplicați în a-l utiliza la maximum și a obține maximum de profit din el. Iarna viitoare aș vrea să raportăm că avem două centrale în exploatare, Iernut și Halânga. Sunt șanse reale și facem toate eforturile pentru aceste deziderate”, a adăugat directorul Romgaz.
Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, este un proiect de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera.
Centrala pe gaze de la Halânga va avea o putere instalată de 150 MW și este un proiect în parteneriat al Romgaz cu GSP Power, cea mai nouă divizie a Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlată de omul de afaceri român Gabriel Comănescu. Cele două companii au anunțat acest proiect în luna septembrie, mecanismul fiind următorul: GSP construiește centrala cu finanțare proprie, Romgaz aduce gazul și primește energia electrică produsă.