Acasă Economie Reguli noi pentru prosumatori

Reguli noi pentru prosumatori

de A

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat regulile de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile aparținând prosumatorilor.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din data de 13 mai 2020, Ordinul nr. 77/2020 privind  modificarea și completarea Ordinului ANRE nr. 226/2018, care aduce modificări ce vizează, în principal, fluidizarea operațiunilor desfășurate în cadrul programului derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), precum și alte măsuri de optimizare a funcționării cadrului de reglementare aferent prosumatorilor”, a informat ANRE.

Între modificările aduse cadrului de reglementare existent, ANRE menţionează că au fost eliminate restricțiile de compatibilitate din reglementare în cazul contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile (E-SRE), inclusiv sistemul de comunicație aferent acestora, impuse în cadrul programului gestionat de Administratia Fondului de Mediu, a căror costuri sunt recunoscute în cadrul acestui program.

„Precizăm că aceste contoare sunt montate suplimentar față de contoarele de decontare, pentru care exista obligația de montaj gratuit pentru operatorii de distribuție”, precizează ANRE.

De asemenea, a fost instituită obligația pentru prosumatori de a asigura accesul operatorilor de distribuție ȋn instalațiile proprii, pentru asigurarea activităților de montare şi sigilare a contoarelor de măsurare a energiei electrice inclusiv pentru activitățile ulterioare de verificare ale contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalațiile acestora.

O altă modificareadusă este citirea de către operatorii de distribuție a contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile, montate în cadrul programului derulat AFM se realizează doar la cererea prosumatorului persoană fizică, ȋn baza unei convenții încheiate ȋn acest sens ȋntre operatorul de distribuție şi prosumator.

Mai mult, ANRE a instituit obligația pentru operatorii de distribuție de a stoca informaţiile referitoare la cantitățile de energie electrică măsurate pentru o perioadă de un an calendaristic.

În plus, s-a introdus posibilitatea suspendării de către ANRE a acreditării pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi și în cazul în care prosumatorul informează autoritatea asupra încheierii contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de centrala de E-SRE cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum si livrată ȋn rețea. 

Reguli noi şi la gaze naturale

De asemenea, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) obligă OMV Petrom şi Romgaz să oferteze o cotă anuală obligatorie mai mare de gaze naturale pe piețele centralizate din România.

 „Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 13 mai 2020, Ordinul  nr. 79/2020 privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România, act normativ elaborat cu scopul de a asigura accesul tuturor participanților și, în special, al micilor furnizori și clienților finali la gazele naturale din producția internă, crearea unor referințe reale de preț și creșterea lichidității pe piața gazelor naturale”, arată ANRE într-un comunicat.

Potrivit informaţiilor obţinute de News.ro, cota anuală obligatorie de ofertare pe piețele centralizate din România este, în perioada 1 iunie 2020 până la 31 decembrie 2021: 30% pentru podusele lunare, 20% pentru produsele sezoniere, 20% pentru produsele trimestriale şi 30% pentru cele anuale.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022, cota anuală obligatorie de ofertare pe piețele centralizate din România va fi: 30% pentru produsele lunare, 20% pentru produsele trimestriale, 20% pentru prousele sezoniere şi 0% (zero) pentru produsele anuale.

Până acum, cotele obligatorii erau mai mici.

De asemenea, cele două companii sunt singurele care până acum au o producţie anuală realizată pentru anul anterior de 3 milioane MWh.

„În vederea respectării principiilor transparenței decizionale, proiectul ordinului a fost supus consultării publice în două etape, prevederile sale fiind discutate și în cadrul întâlnirilor organizate de ANRE la care au participat reprezentanți  ai Guvernului, ai Consiliului Concurenței și ai principalilor operatori economici din sector”, precizează ANRE.

Principalele obiective avute în vedere la elaborarea acestui ordin au fost: impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, respectiv a piețelor centralizate de gaze naturale, prin creșterea lichidității și tranzacționarea unor cantități de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preț; asigurarea accesului, prin intermediul unor cantități de gaze naturale ofertate lunar  pentru produse forward de către principalii producătorii autohtoni (Romgaz și OMV Petrom) pe piețele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanți (furnizori, clienți finali, traderi, operatori de distribuție, de transport și de înmagazinare).

„Odată cu adoptarea acestor prevederi, considerăm că ele vor permite tranzacționarea gazelor naturale în mod concurențial și nediscriminatoriu, oferind tuturor participanților acces egal la această sursă de gaze, iar consumatorii, indiferent de apartenență, români sau din alte state membre, vor putea beneficia de acces la gazele naturale în aceleași condiții și la același preț, după cum este precizat și în cadrul directivelor europene privind vânzarea de gaze naturale, care trebuie realizată în condiții de egalitate, fără discriminare sau vreun dezavantaj în cadrul comunității”, spun reprezentanţii ANRE.

Ei spun, de asemenea, că, prin introducerea prevederilor privind ofertarea gazelor naturale pe piețele centralizate din România, obligativitatea producătorilor autohtoni de a oferta un procent minim de gaze naturale va duce la creșterea lichidității pe piața de gaze naturale și la formarea unor referințe corecte de preț prin tranzacționarea de produse standardizate care, la rândul lor, vor contribui la asigurarea condițiilor pentru echilibrarea comercială a participanților la piață, precum și la creșterea gradului de predictibilitate a acesteia.

 

 

 

din aceeasi categorie