Acasă Economie Profitul Erste a scăzut cu 60% în primul semestru

Profitul Erste a scăzut cu 60% în primul semestru

de A

Grupul austriac Erste, acționar majoritar al BCR, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net atribuibil proprietarilor societăţii mamă de 293,8 milioane euro, mai mic cu 60%, de la 731,9 milioane euro în prima parte a anului trecut. Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 3% la 2,39 miliarde euro, în primele șase luni, de la 2,32 miliarde euro în perioada similară a anului 2019.

”Evoluția costurilor de risc a fost principalul factor care ne-a afectat profitul în prima jumătate a anului. Deși rata creditelor neperformante a rămas la un minim istoric de 2,4%, am făcut o planificare atentă pentru a lua în calcul, atât cât este posibil acum, deteriorarea preconizată a calității activelor. Am alocat provizioane semnificative în valoare de 675 milioane euro în primele șase luni. În consecință, profitul net a scăzut la 294 milioane euro în primele șase luni. Creșterea stocului de depozite s-a menținut la un nivel ridicat, de peste cinci procente. Volumul creditelor a crescut cu peste două procente, fiind stimulat de măsurile guvernamentale de tipul suspendării plății ratelor la credite și a schemelor de garantare a creditelor”, a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group Bank AG, într-un comunicat.

Venitul operațional a scăzut la 3,471 miliarde euro (-3,4%), de la 3,592 miliarde euro. Cheltuielile administrative generale au scăzut până la 2,114 miliarde euro (-1,5%),  de la  2,146 miliarde euro.

Activele totale au crescut la 264,7 miliarde euro (de la 245,7 miliarde euro).

Portofoliul net de credite și avansuri către clienți a crescut la 163,7 miliarde euro (+2,2%), față de 160,3 miliarde euro.

”La nivel global, anul 2020 este marcat de pandemia Covid-19. Amplele restricții economice și sociale, impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, au provocat tulburări economice semnificative. Declinul macroeconomic este o consecință directă a măsurilor de restricționare, în diferite grade, a vieții publice impuse de guverne la nivel global. Pentru a diminua impactul negativ, uneori chiar dramatic, toate statele au aprobat pachete substanțiale de ajutor, precum moratorii privind plata creditelor bancare, garanții pentru credite și credite-punte, scheme de muncă pe termen scurt, scutire de taxe și plăți directe. Băncile centrale au redus ratele dobânzilor, au asigurat lichiditate la un nivel fără precedent și au decis să achiziționeze titluri de stat și obligațiuni corporative”, se menționează în raport.

Autoritățile de reglementare a sistemelor bancare au redus cerințele de capital și au recomandat o interpretare pragmatică a standardelor contabile financiare, precum și amânarea distribuirii de dividende până la o dată ulterioară.

”Cu toate acestea, Produsul Intern Brut (PIB) este estimat să scadă considerabil, cu 4 până la 9 procente, în Austria și Europa Centrală și de Est în 2020. Această evoluție ar trebui să fie urmată de o recuperare în anul 2021, care, însă, nu va urma o traiectorie liniară, fiind dependentă de situația din plan sanitar și de măsurile administrative care vor fi luate. În condițiile unei activității economice mai reduse, venitul operațional este estimat să scadă. În termeni concreți, venitul net din dobânzi va scădea în 2020, ca urmare a reducerilor semnificative ale dobânzilor în Republica Cehă, România și Serbia, a unei creșteri organice mai reduse a creditării, a structurii schimbate de portofoliu cu activități garantate de stat la marje mai mici, și efectelor negative ale riscului valutar”, precizează grupul bancar.

Se preconizează că venitul din taxe și comisioane va fi afectat în mod negativ de restrângerea activității economice.

”O scădere a rezultatului net din tranzacționare și din evaluarea activelor la valoarea justă era oricum estimată chiar și înainte de apariția coronavirusului, având în vedere că în 2019 au fost raportate câștiguri semnificative din evaluare. În acest context, cheltuielile de exploatare ar trebui să se îmbunătățească de la un an la altul, ca urmare a unor cheltuieli mai mici cu deplasările, economii de eficientizare și efecte pozitive ale cursului de schimb. În 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru întreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienți”, precizează reprezentanții Erste.

Managementul Erste Group vizează să acopere anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice și de prognoze, de evoluția ratingurilor companiei, precum și de evaluarea portofoliului de retail.

”Rata impozitelor va crește aproape sigur, deoarece ne așteptăm ca profitabilitatea să scadă în țările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne așteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020. Riscuri privind perspectivele: criza Covid-19 să dureze mai mult decât estimările inițiale, impactul privind evoluția ratelor de dobândă alta decât cea preconizată, măsuri politice sau de reglementare împotriva băncilor, precum și evoluții economice geopolitice și globale. În plus, o deteriorare a mediului economic ar putea duce la deprecieri ale fondului comercial. De asemenea, Erste Group este expus riscurilor de ordin juridic care se pot materializa indiferent de mediul economic”, mai arată grupul.

din aceeasi categorie