Acasă Economie Profit net de 80 milioane lei în primul trimestru la Electrica

Profit net de 80 milioane lei în primul trimestru la Electrica

de A

Grupul Electrica a obținut, în primul trimestru al anului, un profit net consolidat de 80,08 milioane lei, de la pierderi de 40,85 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile au crescut cu 4,7%, la 1,658 miliarde lei.

„Grupul Electrica a obținut, în primul trimestru al anului 2020, un profit net consolidat de 80 milioane lei, înregistrând o creștere de 121 milioane lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.  Veniturile Grupului Electrica, în trimestrul 1 2020, s-au ridicat la valoarea de 1,658 miliarde lei, reprezentând o creștere de 4,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 224 milioane lei, fiind mai mare cu 150 milioane lei  față de valoarea din T1 2019. Creșterea EBITDA a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, care a înregistrat o majorare de 150 milioane lei față de nivelul T1 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziție a energiei electrice, coroborat cu creșterea veniturilor.

„Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primele trei luni ale acestui an sunt peste așteptări în situația existentă. Începând cu finalul primului trimestru, ne-am confruntat cu o situație nemaiîntâlnită, dar pe care am reușit să o gestionăm bine, reacționând prompt și făcând față unor provocări operaționale fără precedent. În această perioadă dificilă, de constrângeri și neajunsuri, am încercat să fim alături de comunitățile în care ne desfășurăm activitatea, oferind sprijin unităților medicale din prima linie pentru achiziția de echipamente și materiale igienico-sanitare vitale în gestionarea crizei COVID-19. Electrica a dovedit și în această perioadă că rămane unul dintre pilonii economiei, un grup strategic, format din companii solide atât din punct de vedere operațional, cât și financiar, cu cash-flow stabil și potențial de menținere a investițiilor asumate”, spune Corina Popescu, director general Electrica.

Societatea menține planurile de investiții pentru acest an, spune ea.

„Creșterea de peste 200% a EBITDA față aceeași perioadă din 2019 este remarcabilă. De asemenea, sporirea veniturilor și scăderea cheltuielilor sunt deja efectele implementării noii strategii, a proceselor de transformare și de eficientizare la nivel de grup. Suntem încrezători și ne menținem planurile ambițioase de investiții pentru acest an, desigur, sub rezerva limitărilor impuse de evoluția contextului epidemiologic și, implicit, de disponibilitatea contractorilor și a partenerilor implicați în realizarea lucrărilor de investiții sau în livrările de echipamente și de materiale. Electrica rămâne una dintre companiile în care investitorii au în continuare încredere, remarcându-se chiar, în ultimele luni, o consolidare a pozițiilor deținute de investitori instituționali, cei care au o strategie de investire pe termen mediu și lung, în linie cu planurile noastre. Asta ne bucură și ne arată că suntem pe drumul cel bun”, mai spune Corina Popescu.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 5,4%, în contextul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul, cu 4%, și a creșterii cantității furnizate, cu 2%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 3,2% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, care a anulat impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică s-au redus cu 8,6%, la 1,037 miliarde lei în primele 3 luni din 2020.

„Această evoluție a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 15,4% a costului energiei electrice achiziționate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat”, precizează compania.

Efectul favorabil generat de evoluția segmentului de furnizare a fost ușor redus de creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea aferente segmentului de distribuție, cu 10 milioane lei, ca urmare a prețului mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic în T1 2020, comparativ cu T1 2019.

În trimestrul 1 2020, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,5 TWh (în scădere cu 1% față de trimestrul 1 2019) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori. În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creștere cu 2% față de trimestrul 1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Electrica Furnizare are o cotă de piață de 20,03%. Este lider pe piața reglementată, cu o cotă de piață de 53,29%, iar pe piața concurențială are o cotă de 11,90% (conform raportului ANRE pentru primele două luni din 2020).

În contextul epidemiologic actual, companiile din Grupul Electrica au donat pentru sprijinirea sistemului medical din România, începând cu luna martie și până în prezent, suma de 339.000 euro. Fondurile au fost distribuite către spitale, Crucea Roșie și alte organizații non-profit din București, Ploiești, Brașov, Cluj și Drobeta Turnu Severin, pentru achiziția de echipamente, materiale și servicii medicale.

„Ca urmare a declanșării pandemiei COVID-19, companiile din Grupul Electrica au implementat planuri de măsuri organizatorice specifice, absolut necesare pentru desfășurarea activității și asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică. Astfel, s-au realizat cheltuieli suplimentare față de cele incluse în bugetele aprobate inițial pentru anul 2020, pentru achiziția de echipamente de protecție, materiale, servicii de igienizare și alte dotări speciale. Companiile de distribuție au efectuat demersuri către ANRE pentru recunoașterea acestor cheltuieli extraordinare în categoria cheltuielilor necontrolabile, în plus față de valorile aprobate anterior de reglementator pentru anul 2020”, precizează compania.

Începând cu data de 15 mai, odată cu încheierea stării de urgență, companiile din cadrul Grupului Electrica vor adopta planuri de revenire treptată la activitatea normală, cu reevaluarea riscurilor specifice fiecărui loc de muncă și definirea măsurilor organizatorice, igienico-sanitare și de altă natură, în funcție de gradul de expunere și coeficientul de risc, spun reprezentanţii grupului.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională în Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

 

 

din aceeasi categorie