Acasă Economie Primăria Capitalei are datorii de 837 milioane lei la Elcen și RADET

Primăria Capitalei are datorii de 837 milioane lei la Elcen și RADET

de A

Primăria Municipiului București are în acest moment datorii către Elcen și RADET de 837 milioane lei, a anunțat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Ministerul a efectuat un control la Primăria Capitalei. Oficialul a precizat că veniturile totale ale Primăriei Municipiului București în acest an au fost de 3,4-3,5 miliarde lei, iar primăria a încasat 99% din fonduri. Banii au existat, spune Cîțu, dar nu au ajuns acolo unde trebuie.

”Încă de la primul moment la Ministerul de Finanțe, am cerut o situație a controalelor activității financiare sau a modului în care a fost cheltuiți banii publici în instituțiile statului. Am cerut această situație pentru toate instituțiile statului. Bineînțeles, situația pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare, am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economico-financiare făcută în ultimii 10-15 ani. Inspecțiile de la Ministerul Finanțelor Publie au ocolit foarte multe dintre aceste companii ani la rând. Printre acestea, era și Primăria Municipiului București”, a spus ministrul, citat de News.ro.

Aceste controale nu s-au făcut doar la Primăria Capitalei, ele se fac și la ministere și la alte primării din țară, de exemplu, și se vor face anual în toate instituțiile publice, a afirmat oficialul, care a spus că e foarte interesat de modul în care sunt cheltuiți banii publici.

”Aș vrea să vă prezint – pentru că e o schimbare de mandat la Primăria Municipiului București – aș vrea să știți și situația reală a finanțelor de la primărie, pentru că toți trăim în acest oraș și este bine să știm cum au fost cheltuiți banii în acest an. Veniturile Primăriei Municipiului București în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde lei, acesta este bugetul. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%. Deci au fost venituri la Primăria Municipiului București”, a spus Cîțu.

Acesta a vorbit de două elemente importante în această situație: subvenția la energia termică și subvenția la transportul în comun.

”M-am uitat la buget și bugetul a avut aceste sume prinse în buget, ele au fost prinse pe trimestre, doar că dacă ne uităm la execuție – și aici mi-a atras atenția: la energia termică a fost plătită doar 338 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane lei, cât este pentru tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun 624 milioane de lei, din 1,4-1,5 miliarde lei”, a mai spus ministrul de Finanțe.

El a subliniat că bani au fost trimiși la primărie, iar suma a fost mai mare decât în 2019.

”Pornind de aici, am mers mai departe și m-am uitat la datorii. Și aici situația arată rău, arată clar o administrare proastă a banului public. Repet, încasările în septembrie erau la 99%, bugetul a fost construit pe aceste încasări. Banii erau distribuiți pentru plata subvențiilor, pentru că această plată nu s-a făcut. Și aici vine rolul acestei inspecții”, a precizat oficialul.

Despre plata subvenției la energie, Cîțu a afirmat că banii nu au ajuns acolo unde trebuie.

din aceeasi categorie