Pierderi de 1,48 milioane lei la Alro Slatina
august 13, 2019
Alro Slatina a raportat în primul semestru pierderi de 1,48 milioane lei, de la un profit net de 161,16 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările au scăzut la 1,33 miliarde lei, de la 1,37 miliarde lei în prima parte din 2018, din cauza prețurilor scăzute ale aluminiului de pe piețele internaționale.
La rândul său, Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, a raportat o cifră de afaceri în scădere cu aproape 4%, de 1,506 miliarde lei, de la 1,563 miliarde lei în primele șase luni din 2018, în principal din cauza condițiilor de piață care au afectat toți jucătorii din industria aluminiului, arată raportul semestrial transmis Bursei de Valori București (BVB).
Profitul net al Grupului Alro pentru prima jumătate a acestui an a scăzut la jumătate, la 79,7 milioane lei, comparativ cu 154,15 milioane lei în prima parte a lui 2018.
Rezultatele au fost afectate de ”cotațiile mai slabe ale prețului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) și a prețurilor ridicate ale energiei electrice”, se precizează în raport.
„În prima jumătate a acestui an, LME a înregistrat cotații scăzute și acest trend descendent împreună cu costurile mai mari înregistrate pentru materiile prime au avut un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale tuturor marilor companii din industria aluminiului, care au raportat fie o reducere semnificativă a profiturilor, fie pierderi în semestrul 1 din 2019. Aceasta a fost și situația pentru Alro și, ca atare, grupul a înregistrat o scădere a rezultatului net. Cu toate acestea, strategia noastră de dezvoltare pe termen lung și investițiile realizate ne-au ajutat să menținem o marjă EBITDA solidă de 16% și o marjă a profitului brut de 11% în primul semestru al anului 2019 la nivel de grup, în timp ce Alro a înregistrat o marjă EBITDA de 8% în aceeași perioadă a anului 2019. În acesta perioada complicată, am distribuit un dividend brut de 0,45756 lei pentru o acțiune pentru exercițiul financiar 2018”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro.
Astfel, condițiile nefavorabile ale pieței, respectiv cotația LME redusă, precum și costurile mai mari ale materiilor prime care nu sunt sub controlul Grupului Alro, au afectat rezultatele financiare aferente primului semestru al anului 2019.
În prima jumătate a anului, cotația LME și-a continuat evoluția descendentă de la finalul anului 2018, fapt reflectat într-un preț mediu de 1.826 dolari/tonă pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2019, față de prețul mediu de 2.209 dolari/tonă înregistrat în aceeași perioadă a anului 2018.
În prima parte a acestui an, valoarea cea mai ridicată a LME a fost de 1.923 dolari/tona, în luna martie 2019, în timp ce valoarea cea mai mare pentru semestrul 1 2018 a fost de 2.603 dolari/tona în luna aprilie 2018.
”În primele șase luni ale anului 2019, piața internațională a continuat să fie fragilă, cotațiile în scădere ale LME și prețurile mai mari ale materiilor prime fiind influențate și de mai mulți factori, cum ar fi: riscul unor volume mai mari produse de către China, politicile SUA privind tarifele impuse în ceea ce privesște aluminiul, precum și instituirea de noi posibile bariere, reducerile de capacitate ale Alunorte, incertitudinile macro-economice, deficitul de aluminiu estimat la nivel internațional pentru anul 2019 etc. De asemenea, industria aluminiului a fost afectată și de impredictibilitatea politică în creștere la nivel global in ceea ce privește legislația și reglementările, taxele și impozitele, protecția mediului, prețurile și alocările pentru certificatele de CO2 și pentru certificatele verzi”, arată raportul.
Pe plan local, asigurarea necesarului de energie rămâne, în continuare, dificilă, aproximativ 40% din consumul național de electricitate fiind acoperit prin intermediul tranzacțiilor efectuate pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), fapt ce cauzează distorsiuni ale prețurilor. Fiind o piață extrem de volatilă, prețurile spot au atins niveluri extrem de ridicate, cu impact negativ asupra consumatorilor finali în general, și asupra celor energo-intensivi, în special.
În plus, în România nu există compensații pentru emisii indirecte sau pentru un profil de consum de energie în bandă care ajută Sistemul Energetic Național, așa cum se întâmplă în alte țări care au companii care activează în industria aluminiului.
Grupul Alro a înregistrat în primul semestru al anului 2019 o producție totală de aluminiu primar de 142.667 tone, un nivel mai mic comparativ cu cel raportat în aceeași perioadă a anului trecut (față de 144.962 tone în primul semestru din 2018). Producția de aluminiu procesat pentru primul semestru 2019 s-a redus comparativ cu primul smestru al anului 2018, la 54.575 tone față de 55.839 tone în primele șase luni din 2018).
De asemenea, în prima parte a acestui an, compania a atins un nivel de 400.000 tone de deșeuri de aluminiu reciclate și retopite până în acest moment, din care 30.000 de tone în noua Eco-Topitorie și 370.000 tone în Secția Turnătorie existentă. Alro urmărește să crească și mai mult capacitatea de procesare a Eco-Topitoriei pentru a atinge o capacitate totală de procesare a deșeurilor de 100.000 tone pe an, până în 2020.