Acasă Economie Orientări pentru gestionarea deșeurilor în perioada Covid-19

Orientări pentru gestionarea deșeurilor în perioada Covid-19

de A

Comisia Europeană a publicat orientări pentru a sprijini statele membre în gestionarea deșeurilor municipale şi a celor provenite din unitățile sanitare, în această perioadă dificilă.

„Astăzi, 14 aprilie, Comisia a publicat orientări pentru a sprijini statele membre în gestionarea deșeurilor în această perioadă dificilă. Continuitatea furnizării acestor servicii și în timpul crizei de coronavirus este esențială pentru sănătatea noastră, pentru mediu și pentru economie”, informează CE.

Comisia precizează că recunoaște eforturile pe care operatorii de management al deșeurilor le depun pentru a asigura continuitatea gestionării adecvate a deșeurilor și a volumului crescut de deșeuri menajere și medicale.

„În această criză fără precedent, colaborăm cu statele membre și cu operatorii din sectorul deșeurilor de pe teritoriul UE pentru a face față provocării de a asigura un nivel ridicat de protecție atât a sănătății umane, cât și a mediului. Gestionarea corespunzătoare a deșeurilor face parte din serviciile esențiale care stau la baza bunăstării cetățenilor noștri, servicii oferite de numeroase companii care, gestionând deșeuri, mențin funcțională economia circulară”, afirmă comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Pentru a îi sprijini în aceste eforturi, Comisia pune la dispoziție orientări privind gestionarea deșeurilor municipale, a celor provenite din unitățile sanitare, respectiv îndrumări privind sănătatea și siguranța operatorilor de management al deșeurilor și ale angajaților acestora.

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), în prezent nu există dovezi care să ateste că procedurile standard de gestionare a deșeurilor sunt nesigure sau insuficiente din punct de vedere al riscului pentru infecția cu Covid-19 sau că deșeurile menajere joacă un rol în transmisia de SARS-CoV-2 sau alte virusuri respiratorii.

În ceea ce priveşte deşeurile menajere, documentul publicat de CE arată că o pungă individuală trebuie să fie plasată în camera pacientului, iar şerveţelele de hârtie și măștile de față utilizate de pacient trebuie introduse imediat în punga de deșeuri care a fost plasată în camera acestuia.

Mănușile și măștile de față folosite de îngrijitor trebuie să fie introduse imediat într-o a doua pungă de deșeuri, așezate lângă ușa camerei pacientului, atunci când îngrijitorul pleacă.

Sacii menajeri ar trebui să fie închişi înainte de a fi scoaşi din camera pacientului și înlocuiţi frecvent. Aceşti saci nu trebuie goliţi niciodată într-o altă pungă.

Aceste pungi cu deșeuri pot fi colectate și introduse într-o pungă generală curată; pungile de gunoi închise ale pacientului pot fi introduse direct în gunoiul nesortat. Nu este necesară nicio activitate specială de colectare sau altă metodă de eliminare. După manipularea pungilor de deșeuri, trebuie să se efectueze o igienă strictă a mâinilor: folosiți apă și săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool.

 

 

din aceeasi categorie