Acasă Economie OMV vrea să își majoreze participația la Borealis cu 4,7 miliarde dolari

OMV vrea să își majoreze participația la Borealis cu 4,7 miliarde dolari

de A

Grupul energetic austriac OMV AG a confirmat că discută majorarea la 75% a participaţiei sale deţinute la producătorul de mase plastice Borealis, într-o tranzacţie evaluată la 4,7 miliarde de dolari, transmit Bloomberg şi Reuters. Ar fi cea mai mare tranzacţie din istoria OMV, apreciază analiştii.

Mubadala, fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, deţine 64% din Borealis, în timp ce participaţia OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac.

„OMV ŞI Mubadala negociază în prezent achiziţionarea a încă 39% din acţiunile Borealis AG de către OMV, valoarea achiziţiei fiind de 4,68 miliarde de dolari”, a anunţat într-un comunicat grupul energetic austriac, confirmând informaţiile apărute în publicaţia austriacă Der Standard.

Tranzacţia se află pe agenda reuniunii de miercuri a Board-ului de Supervizare, care urmează să semneze achiziţia, a anunţat Der Standard, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Consiliul de Supervizare nu a decis încă asupra potenţialei tranzacţii dar ne aşteptăm la o decizie corespunzătoare cât mai curând posibil”. Acordul trebuie aprobat de reprezentanţii Mubadala, precizează OMV într-un comunicat.

OMV intenţionează să recicleze masele plastice folosite şi să le convertească în ţiţei sintetic, dar şi să se extindă în Orientul Mijlociu. Compania intenţionează să vândă unele active dar nu a decis încă ce va vinde, susţine Der Standard.

În comunicatul OMV nu se face referire la activele care ar putea fi scoase la vânzare iar purtătorul de cuvânt al OMV a refuzat să comenteze informaţia.

„Potenţiala tranzacţie va extinde lanţul de producţie al OMV în sectorul petrochimic şi va permite companiei să-şi consolideze deplin rezultatele”, se arată în comunicatul grupului energetic austriac.

Directorul general al OMV, Rainer Seele, a afirmat că vrea să se concentreze pe sectorul petrochimic din Orientul Mijlociu şi Asia, unde cererea consumatorilor este în creştere.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

din aceeasi categorie