Acasă Economie Modernizarea spațiului aerian ar putea genera 1,5 miliarde euro la PIB

Modernizarea spațiului aerian ar putea genera 1,5 miliarde euro la PIB

de A

IATA, organizația care reunește companiile aeriene, și ROMATSA, furnizorul național de servicii de navigație aeriană au anunțat că vor lucra împreună pentru a elabora și implementa o Strategie Națională pentru Spațiul Aerian.

„Cererea pasagerilor pentru transportul aerian a crescut în România cu mai mult de 76% în ultimii 5 ani și este preconizat să mai adauge încă 55% creștere în următoarele două decenii. Deși spațiul aerian românesc nu a fost afectat încă de congestia care a generat întârzieri record vara trecută în Europa, creșterea fluxurilor de trafic și a complexității datorită situației geopolitice din regiune necesită măsuri mai departe pentru un spațiu aerian optimizat și o rețea modernă de management al traficului aerian”, arată ROMATSA, într-un comunicat.

Astfel, va fi acoperită cererea pasagerilor la cele mai înalte standarde de siguranță și gestionând impactul asupra mediului în ceea ce privește emisiile CO2 și zgomotul, precum și întârzierile și costurile, spun reprezentanţii instituţiei.

„Modernizarea cu succes a spațiului aerian se așteaptă să creeze beneficii semnificative, generând 1,5 miliarde de euro suplimentar la PIB și 23.000 de locuri de muncă anual până în 2037”, adaugă ROMATSA.

ROMATSA și IATA s-au angajat să lucreze împreună cu toți stakeholderii din aviație pentru a elabora și implementa Strategia Națională pentru Spațiul Aerian în sprijinul inițiativei Cerului Unic European (Single European Sky – SES). Principalele aspecte ale strategiei vizează leadershipul, abordare colaborativă a stakeholderilor, managementul spațiului aerian și modernizarea tehnică a serviciilor de trafic aerian.

„Această săptămână marchează două evenimente – reper pentru spațiul aerian românesc, care vor defini evoluția noastră în deceniile următoare. Noul sistem ATM care a devenit operațional din 8 aprilie implementează funcționalități noi care măresc flexibilitatea și capacitatea, optimizează structura spațiului aerian și ne aliniază cu ultimele dezvoltări tehnologice. Colaborarea cu IATA pentru dezvoltarea și implementarea unei strategii naționale pentru spațiul aerian este un pas înainte normal și foarte necesar pentru a aduce laolaltă toți stakeholderii din aviație din România și a ne stabili prioritățile pentru a satisface cererea clienților, pentru a îndeplini obiectivele SES și pentru a crește competitivitatea sectorului aviației din România și a economiei în general. Ne mândrim că am scris istoria aviației în trecut, dar suntem la fel de angajați să îmbrățișăm viitorul și să răspundem provocării de a servi un număr de pasageri în constantă creștere la cele mai înalte standarde de siguranță și eficiență”, spune Mircea Boștină, director general al ROMATSA.

La rândul său, Rafael Schvartzman, vicepreședintele regional al IATA pentru Europa, vorbind la Ziua Aviației România în București, a spus că optimizarea spațiului aerian românesc va aduce beneficii României.

„România are o mare oportunitate să își transforme sectorul aviației dacă sunt trase pârghiile potrivite de politici de dezvoltare. Angajamentul de a dezvolta o strategie națională pentru spațiul aerian arată că guvernul ia măsurile necesare pentru a crește competitivitatea aviației naționale. Optimizarea spațiului aerian românesc va aduce beneficii nu doar României ci întregii rețele europene. Felicităm ROMATSA pentru viziunea sa și așteptăm să lucrăm împreună pentru a face din modernizarea spațiului aerian un succes”, a spus el.

Strategia pentru spațiul aerian românesc va include:

  • Creșterea coordonării pentru rute aeriene mai eficiente
  • Optimizarea spațiului aerian la nivel regional și între regiuni
  • Capacitate crescută garantând nivelele de siguranță
  • Îmbunătățirea punctualității zborurilor
  • Un mai bun schimb de informații la nivelul rețelei europene de transport aerian

din aceeasi categorie