Acasă Stiri Interne Iohannis cere Enel să protejeze consumatorul vulnerabil

Iohannis cere Enel să protejeze consumatorul vulnerabil

de A

Francesco STARACE

Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Florin Cîțu s-au întâlnit marți cu o delegație a companiei Enel, condusă de Francesco Starace, CEO al Grupului. Oficial, discuțiile s-au axat pe ”teme de interes comun”.

“România este una dintre cele mai importante ţări în care activează Grupul Enel şi este firesc să ne întâlnim aici cu părţile interesate pentru a discuta teme de interes comun, cum ar fi oportunităţile pentru o creştere durabilă şi crearea de valoare comună”, au declarat pentru Agerpres reprezentanţii companiei.

După această întâlnire, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat de presă în care precizează că reprezentanții Enel au prezentat ”activitatea companiei și planuri de investiții ambițioase”, dar cele două părți au discutat și despre scumpirile la energie.

Astfel, președintele Klaus Iohannis a transmis conducerii Enel Grup că este necesar un efort comun al companiilor din sectorul energetic și al autorităților statului, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri și instrumente destinate protejării consumatorilor vulnerabili.

”Totodată, Președintele României a încurajat continuarea dialogului dintre Enel și autoritățile statului, evidențiind importanța valorificării avantajelor deosebite pe care țara noastră le deține în sectorul energetic. În cadrul întâlnirii, au fost discutate principalele provocări cu care se confruntă în prezent piața energiei la nivel european, precum și aspectele specifice pieței autohtone, ale cărei evoluții din ultima perioadă au creat îngrijorări majore la nivelul consumatorilor casnici și industriali. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a transmis conducerii Enel Grup că este necesar un efort comun al companiilor din sectorul energetic și al autorităților statului, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri și instrumente destinate protejării consumatorilor vulnerabili, dar și firmelor din sectorul productiv, puternic afectate de actuala creștere a prețurilor la energie”, a transmis Administrația de la Cotroceni.

Grupul Enel este prezent pe piața furnizării de energie electrică din România prin două mari companii: Enel Energie (circa 1,45 milioane de clienți în zona Banatului și a Dobrogei); Enel Muntenia (aproximativ 1,1 milioane de clienți în zona București-Ilfov și Giurgiu).

Anul trecut, cele două companii au avut o cifră totală de afaceri de 5,7 miliarde de lei și un profit total net de 276 milioane de lei, conform datelor oficiale.

La începutul lunii septembrie, președintele Iohannis a declarat că există o creștere de prețuri în România, care ”afectează mulți români”.

“Creşterea de preţuri există, este reală şi afectează mulţi români. Pentru ei, trebuie pregătite soluţii şi aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniştrilor şi a autorităţilor locale să transforme în beneficii pentru cetăţeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune şi arată o direcţie corectă.”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni în 1 septembrie.

Potrivit datelor oficiale comunicate de către Institutul Național de Statistică, de la începutul acestui an, energia electrică s-a scumpit în România, în medie, cu 24,6% în timp ce prețul gazelor naturale a crescut cu 20,5%.

din aceeasi categorie