Acasă Economie Investitorii cumpără cu disperare aur, bitcoin şi whisky

Investitorii cumpără cu disperare aur, bitcoin şi whisky

de A

Încă de la criza financiară, o multitudine de investitori şi experţi avertizează că dobânzile apropiate de zero şi programul băncii centrale americane de achiziţii de obligaţiuni vor inunda economia cu dolari, vor împinge în sus preţurile de consum şi crea bule de active care vor plesni într-un final, scrie Bloomberg Businessweek.

Totuşi, inflaţia nu a înregistrat creşteri sălbatice în ultimul deceniu, acţiunile la nivel mondial au returnat peste 150% cu dividende, iar obliga­ţiunile pe termen lung au dublat banii inves­titorilor. Nici măcar pandemia şi recesiunea generată de aceasta nu au anulat aceste câştiguri.

Preţul spot al au­rului a urcat în total cu mai puţin de 60% în 10 ani. Dacă metalul preţios a fost un refugiu, acesta a fost unul împo­triva unui dezastru care nu s-a produs, scrie Ziarul Financiar.

Totuşi, aurul a înregistrat în ultima vreme o creştere puternică a cererii. Neliniştea privind inflaţia se face din nou simţită, în special în rândul investitorilor individuali.

Chiar dacă ultimul deceniu de stimulente nu a fost suficient pentru a aduce preţuri mai mari, aceştia cred că acţiunile suplimentare lansate de banca centrală americană de la pandemie ar putea avea acest efect de creştere a inflaţiei.

Astfel, pe lângă aur, oamenii acumulează bitcoin şi chiar whisky în căutarea disperată după protecţie. Acest lucru se întâmplă nu neapărat pentru că investitorii cred într-o creştere puternică iminentă a inflaţiei. Preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu numai 1% pe 12 luni până în iulie. Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni, unde traderii pot efectiv paria pe nivelul viitor al inflaţiei, indică faptul că acesta va urca probabil.

Un argument pentru căutarea unei protecţii este că nu este nevoie decât de o depăşire a nivelului de 1,7% cu aproximativ un punct procentual pentru ca sistemul să sufere un şoc.

„O inflaţie de 3% pe an îţi poate eroda averea cu jumătate în mai puţin de 25 de ani“, spune Nikhil Chandra, director de investiţii la Aviva Investors.

Dacă aurul va oferi investitorilor protecţia la care aceştia speră este o întrebare mai complicată. În acest moment, pe o bază ajustată la inflaţie, aurul este scump relativ la preţurile din trecut. Dacă acesta revine la media sa pe termen lung, investitorii care s-au alăturat târziu raliului acestuia ar putea pierde foarte mulţi bani.

Investitorii în criptomonede sunt mânaţi de o gândire similară ca cei care cumpără aur. „Aurul, bitcoinul sunt protecţii împotriva nesiguranţei“, spune Michael Novogratz, CEO al Galaxy Investment Partners. Dar bitcoinul este mai speculativ decât aurul: chiar şi după creşterea preţului său din acest an, valoarea monedei se situează cu aproximativ 40% sub vârful din 2017.

Noul activ favorit al lui James Scott, investitor în proprietăţi comerciale, este mult mai lichid: whisky la butoi. Şi dacă inflaţia nu se materializează? „Până la urmă, dacă nu merge ca investiţie, poţi da petreceri grozave“, spune acesta.

din aceeasi categorie