Acasă Economie Investiţii de 192 milioane euro la depozitele de gaze din Târgu-Mureș și Sărmășel

Investiţii de 192 milioane euro la depozitele de gaze din Târgu-Mureș și Sărmășel

de A

Depomureș și Depogaz vor investi 192 milioane euro în creşterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale pentru două depozite naționale, aflate în Târgu-Mureș și Sărmășel, proiecte aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale pentru două depozite naționale, situate în Târgu-Mureș și Sărmășel. Cei doi operatori ai sistemelor de înmagazinare a gazelor naturale din România, Depomureș și Depogaz, au solicitat ANRE aprobarea demarării proiectelor de extindere a depozitelor menționate, care sunt în același timp Proiecte de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului”, a informat marţi ANRE.

Aceste proiecte modernizează depozitele existente prin majorarea capacității de înmagazinare subterană în cazul Depomureş (depozitul Târgu-Mureș) de la 200 milioane metri cubi/ciclu la 300 milioane mc/ciclu și în cazul Depogaz (depozitul Sărmășel) de la 900 milioane mc/ciclu la 1,55 miliarde mc/ciclu, respectiv prin creșterea debitelor de injecție și de extracție a gazelor în și din depozite.

Astfel, capacitatea totală de înmagazinare subterană de gaze naturale a României va crește de la 3,07 miliarde metri cubi la 3,82 miliarde mc.

„Valoarea totală a proiectelor de investiții este de circa 192 milioane euro. Din această valoare, cei doi inițiatori de proiecte au dreptul și intenționează să aplice pentru obținerea unor finanțări nerambursabile sub formă de granturi pentru lucrări de circa 80 milioane euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), implementat în baza Regulamentului (UE) nr.1316/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului”, mai arată autoritatea.

din aceeasi categorie