Acasă Stiri Interne Hoţii de fier – pericol pentru siguranţa SEN

Hoţii de fier – pericol pentru siguranţa SEN

de GM

România şi Bulgaria erau cât pe ce să rămână în beznă din cauza hoţilor de fier. Transelectrica s-a confruntat cu un incident de natură infracţională, ce a atentat la securitatea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), prin sustragerea unor elemente de susţinere de la trei stâlpi din linia electrică Stupina-Varna, pagubele totale ridicându-se la 500.000 euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Este vorba despre sustragerea de butuci şi pene de ancore de la trei stâlpi de 750 kV, ceea ce a condus la prăbuşirea acestora şi la scoaterea din funcţiune a liniei. În ultimii cinci ani, Transelectrica s-a confruntat cu alte incidente similare de sustragere a unor componente ale stâlpilor, liniilor electrice de transport, suportând pagube de circa 2,5 milioane lei.

“Sustragerea unor elemente ale reţelelor electrice de transport, aparent de mică importanţă, poate conduce la defecţiuni majore în activitatea de transport al energiei electrice, punând, astfel, în pericol siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional, a economiei naţionale, dar şi viaţa persoanelor”, a declarat directorul general executiv al Transelectrica, Ştefan Gheorghe.

Valoarea materialelor sustrase este cuprinsă între 1.000 – 2.000 lei, pagubele efective produse CNTEE Transelectrica SA, pentru cheltuieli de remediere, repunere în funcţiune a liniei, înlocuirea celor trei stâlpi căzuţi, se ridică la circa 500.000 euro, la care se adaugă şi despăgubirile ce vor fi acordate proprietarilor de terenuri agricole cultivate pe suprafaţa cărora se va interveni pentru remedierea defecţiunii.

Potrivit Transelectrica, echipele de intervenţie ale companiei şi SMART s-au deplasat de urgenţă la locul incidentului, pentru constatarea pagubelor produse şi pentru organizarea lucrărilor de înlocuire a stâlpilor. Societatea estimează că linia 400 kV (750 kV) Stupina-Varna va fi repusă în funcţiune în circa o lună de zile.

Persoanele vinovate de acest incident nu au fost încă identificate. La ora actuală, nu există consumatori afectaţi.

Linia de 400kV (750 kV) Stupina-Varna aparţine domeniului public al statului şi se află în administrarea Transelectrica, prin Sucursala de Transport Constanţa.

“Constatăm că fenomenul sustragerii elementelor componente ale liniilor de transport al energiei electrice se repetă, deşi, prin Codul Penal, furtul de componente din reţeaua electrică se pedepseşte cu închisoarea de la 4 la 18 ani. Facem din nou apel la autorităţile abilitate ale statului la nivel local să intervină pentru depistarea infractorilor şi pedepsirea acestora“, este menţionat în comunicat.

din aceeasi categorie