Acasă Stiri InterneHidro Hidrosind:Borza a concediat ilegal, unii au câștigat procese

Hidrosind:Borza a concediat ilegal, unii au câștigat procese

de GM

Sindicaliștii de la Hidroelectrica spun că fostul administrator judiciar al companiei, avocatul Remus Borza, a concediat ilegal sute de salariaţi , printre care şi angajate aflate în concediu prenatal sau de îngrijire a copilului, iar unii dintre foştii angajaţi au câştigat, deja, în instanţă şi urmează să primească toate drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă.

”Filiala Hidroelectrica Hidrosind ia act de rezoluţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de începere a urmăririi penale pentru Borza Remus, fost administrator judiciar al insolventei Hidroelectrica, actual preşedinte al Consiliului de Supraveghere al acestei societăţi. Considerăm această rezoluţie ca fiind un prim pas spre normalitate în sancţionarea abuzurilor săvârşite de administraţia Borza – Vulpescu la Hidroelectrica”, se arată într-un comunicat al Filialei Hidroelectrica Hidrosind.

Sindicaliştii din companie spun că au semnalat în mod repetat opiniei publice şi factorilor de răspundere aceste abuzuri, iar, pentru unele dintre ele, au înaintat plângeri penale: presiunile şi şantajul asupra liderilor de sindicat, contractele încheiate de administratorul judiciar cu propria casă de avocatură, hotărârea Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica prin care a fost cerută declanşarea procedurii insolvenţei.

”Alte măsuri nelegale au fost atacate în instanţă: concedierea ilegală, abuzivă şi fără discernământ a sute de salariaţi, nerespectarea prevederilor CCM privind plata salariilor compensatorii la concediere, desfiinţarea unor sucursale înfiinţate prin Hotărâri de Guvern. În unele dosare instanţa deja s-a pronunţat în favoarea salariaţilor, recent Hidroelectrica fiind nevoită să plătească celor concediaţi în luna februarie toate drepturile prevăzute în CCM, cu penalităţi de întârziere a plăţii şi actualizare cu inflaţia până la data plăţii efective”, mai informează comunicatul.

Liderii de sindicat vorbesc, totodată, şi de faptul că Borza a concediat ilegal angajate aflate în concediu prenatal sau în cel de îngrijire a copilului.

”Pe rolul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării se află dosarul înaintat de Hidrosind în numele salariatelor aflate în concediu prenatal sau de îngrijire copil, concediate total ilegal de domnul administrator judiciar, jignite şi umilite public. În plus, acest dosar va constitui un studiu de caz în cadrul Sesiunii de toamnă organizate de Comisia Europeană pentru acest tip de probleme (European Strategy for Gender Equality)”, mai spune Hidrosind.

Remus Borza a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiunea de conflict de interese. Avocatul menționează, însă, că aceste acuzaţii reprezintă o gravă eroare judiciară, întrucât el nu îndeplineşte o funcţie publică.

”Confirm informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora, pe 8 iulie, s-a început urmărirea penală împotriva mea, pentru infracţiunea de conflict de interese, informaţie care mi-a fost adusă la cunoştinţă la data de 22 iulie. Consider că această acuzaţie este o gravă eroare judiciară, care sper să fie remediată de procurorul ierarhic superior sau de instanţă”, a declarat Borza.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite pe 8 iulie, procurorii îl acuză pe Remus Borza că, în perioada când era administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică, plătite de Hidroelectrica.

Codul Penal defineşte conflictul de interese ca fiind „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură; se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

În replică, Borza susţine că a încredinţat firmei sale apărarea casei de avocatură Euro Insol, nu a Hidroelectrica, în 75 de contestaţii depuse la intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Borza a afirmat că de un conflict de interese poate fi acuzată doar o persoană ce exercită o funcţie publică.

”În calitate de avocat, nu sunt şi nu pot fi asimilat unei funcţii publice sau unui demnitar public”, a mai spus Borza. Acesta a admis faptul că firma pe care o reprezintă a încasat 100.000 de euro în urma acestor procese, însă susţine că miza celor 75 de contestaţii s-a ridicat la 450 de milioane de euro.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Euro Insol, deţinută de Remus Borza. Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei a fost 26 iunie, când Tribunalul Bucureşti a confirmat că s-a realizat la timp acest demers.

Filiala Hidroelectrica Hidrosind este o organizaţie sindicală a lucratorilor din sistemul energetic, care are în componenţă salariaţi şi foşti salariaţi din sucursalele Hidroelectrica, filialele Hidroserv, proiectare, Electrica şi Termoelectrica şi care funcţionează în cadrul Sindicatului Naţional Petrom – Energie, în baza unui statut propriu. Preşedintele acestei structuri este Decebal Sulea, fost preşedinte al Federaţiei Sindicale Hidrosind al angajaţilor din Hidroelectrica (Federaţia este acum condusă de Viorel Constantinescu).

din aceeasi categorie