Acasă Stiri InterneHidro Hidroelectrica – între administratorul judiciar şi sindicat

Hidroelectrica – între administratorul judiciar şi sindicat

de GM

Lupta” dintre sindicalişti şi administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, se apropie de „faza penală”: Hidrosind ameninţă cu Procuratura, în timp ce Remus Borza definitivează tabelul creditorilor şi, în acelaşi timp, caută sluţii, mai mult sau mai puţin „ortodoxe”, de a impune „pacea socială” în companie.

În momentul de faţă, în Hidroelectrica se petrec fapte care încalcă grav legea; domnul administrator (n.r. – Remus Borza) intervine direct în problemele sindicatului şi pune o presiune extraordinară pe liderii din teritoriu, şantajându-i cu concedierea, din cauza acţiunilor întreprinse de Hidrosind. Ca ultimă soluţie, încearcă înlăturarea conducerii Hidrosind, pentru a putea continua abuzurile împotriva salariaţilor şi a societăţii, ţinta finala fiind cât mai mulţi disponibilizaţi şi denunţarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Pentru aceste abuzuri, vom înainta, în cel mai scurt timp, o plângere penală îndreptată împotriva administratorului judiciar”, se arată în comunicatul Hidrosind.

Pe de altă parte, sindicaliştii atrag atenţia factorilor politici că “Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă fără riscul de a intra îîn faliment atâta timp cât cei care au trimis-o în insolvenţă îşi vor lua un angajament ferm, scris, că niciun salariat nu va mai fi disponibilizat în perioada de supraveghere şi că, tot în această perioadă, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere vor face toate eforturile pentru a îndrepta erorile făcute, erori care, în bună măsură, vor afecta siguranţa sistemului. Încă o dată atenţionăm public că denunţarea CCM ne va aduce în situaţia de a declanşa greva în sistemul energetic, ca ultimă soluţie”.

Tabel definitiv al creditorilor

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a înregistrat vineri, 7 iunie 2013, la Tribunalul Bucureşti, tabelul definitiv împotriva averii debitoarei SC Hidroelectrica SA aflată în procedura insolvenţei din data de 20.06.2012”, se arată într-un comunicat al Euro Insol. Hidroelectrica va trebui să plătească creditorilor 3,59 miliarde lei, alte 760 milioane lei fiind înscrise sub condiţie.

Datoria finală a societăţii este cu 1,2 miliarde lei mai mică decât sumele solicitate la momentul deschiderii procedurii. Difererenţa dintre sumele solicitate iniţial şi cele înscrise în tabelul definitiv se datorează respingerii de către administratorul judiciar şi, ulterior, de către Tribunalul Bucureşti a sumelor pretinse, ca daune, de traderii de energie în urma denunţării contractelor bilaterale.

Administratorul judiciar va înregistra, în cursul acestei săptămâni, Planul de Reorganizare a Hidroelectrica SA, care urmează a fi aprobat de Adunarea Creditorilor şi confirmat de judecătorul sindic. “Euro Insol îşi propune să ceară judecătorului sindic, la termenul din 26.06.2013, închiderea procedurii insolvenţei”, se mai arată în comunicat.

din aceeasi categorie