Acasă Stiri ExterneEuropa Gazele naturale, o șansă extraordinară pentru România

Gazele naturale, o șansă extraordinară pentru România

de M G

Nicolas RICHARD

Rezervele de gaz din ţară reprezintă pentru România o şansă extraordinară pentru o tranziţie etapizată la energia verde, a afirmat directorul general al Engie România, Nicolas Richard, la ZF Power Summit 2024.

„Când vorbim de tranziţia energetică, de fapt vorbim de mai multe perspective: prima se referă la mixul energetic, adică cum producem, cum consumăm. Al doilea lucru, foarte important, vizează tot ce ţine de rezilienţa, fiabilitatea sistemelor, securitate etc. şi al treilea lucru se referă la tot ce ţine de suportabilitate, competitivitate. Dacă ne uităm la electricitate, cred că în prezent avem 18,2 giga de capacitate instalată, mare parte hidro, eoliene, solar. Vedem că proiectele se înmulţesc, deci cred că suntem pe drumul bun. Este evident că o parte din economie se va electrifica şi trebuie să avem un potenţial de producere de energie verde care devine din ce în ce mai semnificativă. Avem o şansă extraordinară care este legată de rezervele de gaz pe care le avem în ţară, care ajută foarte mult pentru a avea o tranziţie etapizată”, a menţionat Nicolas Richard.

Potrivit acestuia, „un furnizor nu câştigă pe an dacă vinde mult”, ci dacă ştie ce se va consuma, acest aspect fiind „extrem de important”.

Pe de altă parte, Richard a arătat că, în luna ianuarie, au fost zile cu vreme rece, iar România „a reacţionat foarte bine”.

„Vedem acum că avem nişte subconsumuri extrem de mari, pentru că temperatura este destul de ridicată. Încercăm să ajutăm clienţii să consume mai puţin, mai verde şi mai deştept”, a adăugat şeful Engie România.

Acesta a anunțat că Engie România intenţionează să-şi dubleze, în acest an, capacitatea de producţie a energiei verzi, în acest sens fiind făcute demersuri concrete prin construirea a două parcuri, în Prahova şi Galaţi.

„Suntem deja un producător de energie verde, vrem să dublăm capacitatea noastră şi am făcut deja demersuri concrete: construim două parcuri în Prahova şi în Galaţi (…) Vrem să creştem capacitatea de producţie a energiei verzi, să vindem şi mai multă electricitate. Suntem în prezent un actor important, dar nu în top 5. Un target pentru noi este de a creşte pe zona de electricitate şi vrem să facem asta cu energie verde”, a menţionat Nicolas Richard, întrebat despre planurile companiei pentru 2024.

El a subliniat că, din 2005, compania a investit extrem de mult în reţea pentru a fi sigură că are o reţea fiabilă, adaptabilă.

„Anul trecut am conectat aproximativ 70.000 de clienţi, am extins reţeaua cu 642 de km şi am modernizat mai mult de 140 km. Continuăm să investim în reţea deoarece credem că acesta este un element crucial de cum se abordează tranziţia energetică. Credem foarte mult că gazul, mai ales în România, are un rol extrem de important – şi asta înseamnă că trebuie să avem o reţea care este extrem de bine structurată şi fiabilă”, a precizat Richard.

din aceeasi categorie