Acasă Analize Francezii – acuzaţi că „trag mâţa de coadă” la serviciu

Francezii – acuzaţi că „trag mâţa de coadă” la serviciu

de GM

Şefului companiei americane Titan International, Maurice Taylor, se plânge că muncitorii francezi mai mult stau la serviciu decât muncesc, dar pentru asta iau salarii mari.

Taylor a publicat o scrisoare deschisă în cotidianul financiar francez Les Echos, adresată ministrului responsabil cu Industria, Arnaud Montebourg. Atacul şefului Titan International la productivitatea scăzută a angajaţilor francezi ar putea relansa în Franţa dezbaterea privind declinul competitivităţii ţării, scrie Financial Times, preluat de Agerpres.

„Angajaţii francezi primesc salarii mari, dar lucrează numai trei ore. Primesc o oră pentru pauze, una pentru prânz, vorbesc trei ore şi lucrează trei. Le-am spus asta în faţă angajaţilor membri de sindicat. Mi-au răspuns că ăsta este stilul francez!”, a afirmat Taylor, preşedinte şi director general la Titan International.

Scrisoarea lui Taylor, datată 8 februarie, vine ca răspuns la tatonări din partea ministrului Montebourg privind un eventual interes al Titan, producător de anvelope pentru sectorul agricol, de a prelua unele operaţiuni de la fabrica Goodyear din Amiens, care urmează să fie închisă.

Sindicatul francez CGT, susţinut de comuniştii francezi, s-a opus anul trecut preluării de către Titan. Montebourg spera că producătorul american ar fi în continuare interesat de fabrica de la Amiens, dar a afirmat, în februarie, că nu mai este cazul.

„Cât de proşti credeţi că suntem? Goodyear a încercat timp de patru ani să salveze o parte a locurilor de muncă de la Amiens, unele dintre cele mai bine plătite, dar sindicatele şi Guvernul francez nu au făcut altceva decât să vorbească”, a afirmat, în scrisoare, şeful Titan, descriind sindicatele ca „nebune”.

Franţa se confruntă cu un val de închideri de fabrici şi concedieri în sectorul industrial de la câştigarea alegerilor, în mai anul trecut, de către actualul preşedinte, Francois Hollande. Noul preşedinte francez a intrat de mai multe ori în conflict cu companiile. Anul trecut, Hollande a acuzat producătorul de oţel ArcelorMittal că a minţit şi a afirmat că nu mai este binevenit în Franţa. De asemenea, a criticat puternic grupul auto PSA Peugeot Citroën, confruntat cu probleme.

O parte din afirmaţiile şefului Titan au venit, însă, ca răspuns la atacurile repetate ale lui Montebourg, care vrea ca UE să adopte o poziţie mai dură în privinţa protejării comerţului, în contextul importurilor ieftine din Asia.

„Companiile chineze livrează anvelope în Franţa – de fapt în toată Europa. În cinci ani, Michelin nu va putea produce anvelope în Franţa. Franţa îşi va pierde afacerile din industrie, deoarece statul se implică tot mai mult. Fermierul francez vrea anvelope ieftine. Nu-i pasă dacă acestea sunt din China sau India, iar guvernele acestor ţări le subvenţionează. Titan va cumpăra o fabrică din China sau India, va plăti mai puţin de un euro pe oră în privinţa salariilor şi va livra toate anvelopele de care are nevoie Franţa. Puteţi păstra aşa-zişii muncitori”, a spus Taylor.

Şeful Titan a criticat şi SUA, afirmând că statul american „nu este mai bun decât cel francez”.

Titan a cheltuit milioane de dolari cu procese împotriva companiilor din China, din cauza ajutoarelor de stat, a adăugat şeful companiei americane.

din aceeasi categorie