Forestierii de la Asfor susțin programul „Rabla pentru sobe”, considerând că, în acest fel, au de câștigat atât cetățenii, cât și pădurea. Randamentul mult mai mare conduce la un consum mai mic de lemn, dar și la disponibilizarea de materie primă pentru industria de prelucrare. În prezent, piața lemnului este puternic afectată de cererea mare de lemn de foc, ceea ce a condus la creșterea foarte mare a prețului lemnului pentru relucrare.
„Trebuie acordată încredere programului, iar prin impactul lui asupra mediului și resursei de lemn acesta trebuie să fie unul de succes și pe termen lung, așa cum se întâmplă în foarte multe state din Uniunea Europeană sau în SUA. Din aceste motive, programul s-a aflat pe agenda ASFOR, iar adoptarea sa reprezintă o confirmare a faptului că programul de viziune al asociației este unul coerent, cu soluții aplicate pentru nevoile sectorului forestier din România!”, a declarat Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România Asfor, se arată într-un comunicat de presă al asociației.
Potrivit acestuia, inițiativa a plecat de la „cele trei mari funcții ale pădurii: economică, socială și de mediu. Acest program are atributele necesare pentru a se încadra în fiecare dintre acestea”. Pentru că se vor consuma mai puține lemne, ca urmare a randamentelor crescute ale „sobelor subvenționate”, scăderea consumului de lemn de foc va fi vizibilă. „Iar în acest context, va crește cantitatea de lemn folosită în economie în produse cu o durată lungă de utilizare. (…). Mai mult lemn prelucrat înseamnă locuri de muncă, siguranță și stabilitate antreprenorială, dezvoltare economică și bani mai mulți la bugetul statului”, este de părere șeful Asfor.
„Perspectiva socială” a programului este „evidentă”, pentru că schimbarea sobelor vechi se face cu ajutor de la stat; în aceste condiții, înlocuirea sobelor devine accesibilă.
Ministerul Mediului, cu ajutor financiar din partea Admnistrației Fondului pentru mediu, a avansat programul „Rabla pentru sobe”. Prin acest program, se acordă cel mult 10.000 de lei pentru fiecare beneficiar, dar nu mai mult de 70% din valorea totală, pentru achiziția unei sobe cu radament de cel puțin 8 kW, dar nu mai mult de 35 kW. De fapt, este vorba de sobe, termosobe, șemineeși termoșeminee care folosesc drept combustibil lemn, peleți sau brichete. Bugetul total este de 500 milioane de, aproximativ 50.000 de gospodării putând beneficia de program.