Acasă Economie FMI vede o recesiune mai puțin severă

FMI vede o recesiune mai puțin severă

de A

Fondul Monetar Internaţional (EFE) estimează o scădere a economiei mondiale de 4,4% în 2020, cu opt zecimi mai mică faţă de declinul de 5,2% calculat în iunie, datorită puternicei recuperări a Chinei, care va fi unica mare economie ce va creşte (1,9%), şi masivelor stimulente fiscale şi monetare stabilite în contextul pandemiei, relatează agenţia EFE.

Aceste opt zecimi de îmbunătăţire, conform Perspectivelor Economice Globale ale FMI, se datorează şi importantei recuperări a economiei americane, pentru care noua estimare este de minus 4,3%, faţă de minus 8%, nivel estimat în iunie.

„Preconizăm în 2020 o recesiune mai puţin severă decât estimasem în iunie, dar încă puternică. În pofida faptului că economia mondială se recuperează, urcuşul va fi lung, dezechilibrat şi incert”, a afirmat Gita Gopinath, economist şef al FMI, în prezentarea raportului, potrivit Agerpres.

China va creşte cu 1,9 % anul acesta, faţă de 1% nivel anticipat în iunie, în timp ce Statele Unite ale Americii vor înregistra o scădere a PIB de 4,3% (cu 3,7% mai puţin faţă de estimarea din urmă cu patru luni).

Şi pentru zona euro estimările au fost îmbunătăţite comparativ cu cele din iunie, la minus 8,3%, faţă de 10,2%.

FMI subliniază că în economiile avansate impactul pandemiei ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi existat „voluminoasele, rapidele şi fără precedent răspunsuri fiscale, monetare şi de reglementare, care au menţinut veniturile disponibile pentru gospodării şi au protejat fluxul de numerar pentru companii”.

Pentru 2021, Fondul preconizează că economia mondială va reveni pe traiectorie pozitivă cu o expansiune de 5,2%, o cifră care este însă cu două zecimi mai mică faţă de cea avansată în iunie.

China, din nou, se va afla în fruntea marilor economii, cu o rată de creştere de 8,2% anul viitor, similară cu cea estimată de FMI în iunie.

SUA vor creşte cu 3,1% (cu 1,4 puncte procentuale mai puţin comparativ cu estimarea precedentă), în timp ce zona euro va înregistra o majorare de 5,2% (cu opt zecimi mai mică faţă de cea calculată în iunie).

FMI organizează săptămâna aceasta, în format virtual, tradiţionala reuniune anuală în cadrul căreia vor fi dezbătute principalele provocări economice pentru ieşirea din criza acută provocată de pandemia de coronavirus.

din aceeasi categorie