Acasă Stiri Interne Firma orădeană Faist Mekatronic primeşte finanţare de la EximBank

Firma orădeană Faist Mekatronic primeşte finanţare de la EximBank

de A

EximBank a acordat, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, o finanțare cu dobândă subvenționată în valoare de 12 milioane de lei companiei orădene Faist Mekatronic, furnizor de componente pentru industria auto și infrastructura telecom.

Fondurile acordate Faist Mekatronic, în cadrul programului financiar de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei (în 2019), sunt destinate asigurării necesarului de lichiditate pentru desfășurarea activității curente.

”Flexibilitatea și adaptabilitatea EximBank ne-au permis să implementăm rapid finanțările și garanțiile cu ajutor de stat și astfel companiile care nu erau în dificultate la finele lui 2019 au la dispoziție instrumente care să le susțină activitatea în această perioadă, astfel încât să se poată concentra asupra planurilor de redresare și menținerii locurilor de muncă.  Prin acest răspuns imediat la provocările cu care ne confruntăm începând din anul trecut avem oportunitatea ca, alături de clienții noștri, să contribuim activ la demersurile care se fac pentru accelerarea tendinței de creștere a economiei românești”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Faist Mekatronic, parte a grupului britanic Faist, a fost înființată în 2005, la Oradea, iar în prezent are peste 1.000 de angajați. După șase ani de la înființare, în 2011, compania și-a mutat producția într-o nouă hală, de 25.000 de metri pătrați, amplasată în cadrul Parcului Industrial Oradea, unde au fost realizate până în prezent investiții de circa 75 de milioane de euro, în special în echipamente cu un înalt nivel tehnologic, achizitionate de la producatori consacrați europeni și japonezi.

”Activăm în două domenii puternic impactate de pandemia COVID-19 pe plan global: telecom – unde în a doua parte a anului au fost suspendate proiecte majore de infrastructură, respectiv automotive – unde majoritatea producătorilor auto și-au redus și chiar și-au oprit temporar activitatea. Astfel, în efect de domino, activitatea noastră a fost destul de puternic afectată. Scăderea vânzărilor ne-a creat dificultăți la nivel operațional și ne-a redus predictibilitatea, ceea ce a făcut planificarea și gestionarea relațiilor cu furnizorii destul de dificilă. Finanțarea acordată de EximBank în cadrul acestui program de sprijin ne asigură premisele pentru relansarea activității în acest an. Comenzile în zona automotive au revenit deja la nivelul anterior pandemiei și sunt semnale foarte bune și în ceea ce privește zona telecom”, a spus Remus Cotuț, directorul general al Faist Mekatronic.

Compania își propune să fie lider în tehnologie și inovație, fiind axată pe producția componentelor turnate din aluminiu, cu o prelucrare mecanică de înaltă precizie. În prezent se derulează proiecte importante atât în zona telecom, cât și automotive, cu jucători relevanti din ambele domenii. Astfel, în industria auto se derulează proiectele de fabricarea a  carcasei unei cutii de viteze pentru un model Porsche full electric, pompe de ulei și de vacuum pentru motoarele BMW pe benzină, componente pentru cutii de viteze și motor cu ardere internă pentru VW, Jaguar sau Ford. În sectorul telecom, clientul principal este Ericsson, iar compomentele mecanice sunt parte a infrastructurii 4G. Începând cu anul 2019, compania a început producția pentru unele componente parte din infrastructura 5G.

Produsele fabricate la Oradea sunt realizate din aluminiu – compania achiziţionează aluminiu sub formă de lingouri, acesta este topit în turnătorie și apoi, cu ajutorul matrițelor şi utilajelor de injectat, se produce forma brută a piesei, urmând apoi o pregătire a suprafeței pentru o prelucrare mecanică de înaltă precizie.  În 2019, Faist Mekatronic a înregistrat o cifră de afaceri de 310,2 milioane de lei (circa 65,5 mil. euro), iar 95% din producție este destinată exportului.

Companiile mari și IMM-urile cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019 pot beneficia – până la 31 mai 2021 -de produse noi de finanțare și garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investiții și relansare economică.

Prin acest program se asigură acces la instrumentele de suport oferite de statul român și obținerea unui nivel de susținere similar cu companiile europene pentru toate firmele românesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.

Principalele caracteristici ale programului de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019:

  • Alocare bugetară prin EximBank în numele și contul statului – 4 miliarde de lei;
  • Produse noi de finanțare și garantare cu componență de ajutor de stat, oferite de  EximBank  alături de portofoliul existent de finanțări, garanții și asigurări oferite în condiții de piață;
  • Potențial de susținere a sute de companii mari și IMM-uri  din România, prin credite de investiții, capital de lucru sau garanții pentru liniile de finanțare, care să permită continuarea și dezvoltarea activității, creșterea volumului de afaceri și păstrarea sau crearea de noi locuri de muncă;
  • Costuri minime, în concordanță cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene – ROBOR + 0,25%-2% pe an.

Termenul până la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finanțare și garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021.

din aceeasi categorie