Acasă Focus Agricol Economia mondială în scădere

Economia mondială în scădere

de L M

Premisele globale și naționale indică o scădere a creșterii, sub rezultatele ce s-au înregistrat în ultimii doi ani, a atras atenția agriculturorilor macroeconomistul băncii UniCredit la congresul Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR). Partea bună pentru România este că, în agricultură, se constată o creștere constantă, în condițiile în care domeniul este marcat de o volatilitate mare. În rest, lucrurile au mers bine, iar cea mai mare producție de porumb, în 2018, a fost de 20 de tone/ha, e drept, pentru un teren irigat.

Macroeconomistul băncii UniCredit a atras atenția agricultorilor prezenți, miercuri, la congresul Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) asupra evoluției economiei mondiale în următorii doi ani, ceea ce va influența și economia națională. „La nivelul economiei globale, în 2017 a fost vârf de creștere. Din 2018 se înregistrează o ușoară încetinire”, a spus Anca Negrescu, macroeconomist la UniCredit. Potrivit acesteia, rezultatele economice ale economiei Statelor Unite, prima din lume, „duce la ideea încetinirii creșterii începând cu 2019, pentru ca în 2020 să se înregistreze chiar recesiune”.

Macroeconomistul a prezentat date care arată că toate informațiile indică o încetinire a creșterii economice, inclusiv cele referitoare la exporturile comunitare în zone din afara euro, exporturi care s-au diminuat. Efectul este foarte important, mai ales că aceste exporturi au reprezentat principalul motor de creștere în UE.

Cât privește zona Europei Centrale și de Est, din care face parte și România, 2018 a fost anul de vârf pentru creșterea economică din actualul ciclu. România a avut un consum foarte puternic, mult mai puternic decât al țărilor din zonă. Pe de altă parte, investițiile au fost puține. Pentru 2019, banca anticipează reducerea creșterii economice la 2-4%, pentru ca, în 2020, să fie de 2-3%”, a spus Negrescu, care a ținut să precizeze că „investițiile rămân modeste și nu pot compensa scăderea ritmului de creștere economică”.

Tot statisticile arată că „agricultura a susținut creșterea economică în perioada 2016-2020. În trecut, agricultura a avut volatilitate puternică. În ultima perioadă se înregistrează o creștere constantă”, a spus Anca Negrescu.

În opinia macroeconomistului UniCredit, riscurile majore sunt reprezentate de încetinirea creșterii globale, investițiile reduse care erodează posibilitățile de creștere, la care se adaugă politicile fiscale. „Pe de altă parte, România încă beneficiază de un rating recomandat investitorilor, ceea ce este un lucru bun. Dar este foarte probabil ca leul să continue să se deprecieze, iar deficitul de cont curent va ține dobânzile sus”, a prognozat Anca Negrescu.

Porumbul de Aur”

Asociația Producătorilor de Porumb din România a prezentat rezultatele activității desfășutare în 2018, care a fost dominată, pe plan intern, de testările făcute în 12.000 de microparcele, situate în 40 de locații, pentru 5 culturi de câmp esențiale pentru zona pedo-climatică în care ne aflăm (porumb, grâu, floarea soarelui, orz, și sorg); în 2019, se vor adăuga testările pentru soia. Pe plan extern, APPR a făcut demersuri, care, apoi, au fost susținute de către statul român, pentru ca Uniunea Europeană să permită utilizarea în continuare a neonicotinoide, substanțe chimice esențiale pentru culturile de porumb și floarea soarelui din România. În plus, asociația a elaborat și prezentat și poziția oficială a APPR față de propunerea Comisiei Europene de restructurare a PAC pentru perioada 2021-2027.

Ca de obicei, au fost acordate premiile „Porumbul de Aur”. În acest an, câștigători au fost Daniel Nica, din Călărați, cu o producție de porumb de aproape 14 tone/ha, la categoria neirigat, și Mihai Solomei, din Brăila, cu 20 tone/ha, la categoria irigat.

din aceeasi categorie