Programul Rabla Local a început în maniera în care Administrația Fondului pentru Mediu ne-a obișnuit: cu probleme de soft. Oamenii s-au chinuit să se înscrie în program la debutul sesiunii, AFM dând vina tot pe beneficiari pentru că au fost prea multe accesări. În cele din urmă, problema a fost rezolvată, iar cererile din primele 4 ore au ajuns la aproape 9.500 de cereri pentru prima de casare. Destul de puțin pentru cele 100.000 de solicitări ce pot fi onorate prin fondurile puse la dispoziția cetățenilor.
Din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local se desfășoară într-un ritm mai lent, anunța de dimineață Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit AFM, în prima oră de funcționare, s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicației.
În cele din urmă, sistemul a fost repus în parametrii normali de funcționare, astfel că, până la ora 14.00, s-au înscris 9.443 de beneficiari. Persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului Rabla local începând de astăzi, 31 iulie și până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT), prin intermediul aplicației informatice.
Programul se aplică cetățenilor care își casează mașinile vechi, dar fără a cumpăra una nouă, pentru care primesc 3.000 de lei. Programul, cu mare atracție pentru populație, a avut nevoie de mai multe runde de amânare pentru că nu se ajunsese la un acord cu primăriile. Autoritățile locale trebuie să contribuie cu o parte din valoarea primei de casare, motiv pentru care, în cele din urmă, doar 500 din cele 3.200 de primării din țară vor particila la program. Soluția finală prevede ca autoritățile locale să asigure 600 de lei din valoarea totală a primei, de 3.000 de lei; diferența provine din conturile AFM. Bugetul ajunge pentru casarea a 100.000 de rable.