Acasă EconomieIndustrie Creşterea economică a României ar putea încetini la 3,6% în 2017

Creşterea economică a României ar putea încetini la 3,6% în 2017

de A

crestere economicaRomânia ar putea înregistra în 2017 o încetinire a creşterii economice la 3,6%, de la estimarea de 5% în 2016, şi un deficit de 3,3% pe metodologie ESA, spune Maximilien Lambertson, analist la The Economist Intelligence Unit.

”Ne aşteptăm ca PIB-ul şi îşi încetinească ritmul de creştere, de la o creştere estimată de 5% în 2016 la 3,6% în 2017. PSD va urmări un program ‘anti-austeritate’ care presupune continuarea reducerilor fiscale, creşterea salariilor în sectorul public şi creşterea salariului minim. În 2017 estimăm un deficit bugetar echivalent de 3,1% din PIB pe metodologie naţională (de 3,3% pe metodologie ESA 2010), ceea ce depăşeşte limita UE. Acestea se vor produce pe fondul creşterii cheltuielilor, scăderii veniturilor şi încetinirii creşterii economice sub previziunile guvernamentale: estimăm o încetinire a ratei de creştere economică (3,6%) faţă de cea a Guvernului (de 5,2%) în 2017”, a declarat Lambertson, citat de Agerpres.

Acesta susţine că nu se aşteaptă ca decizia recentă de modificare a legislaţiei penale să aibă un impact semnificativ asupra economiei, chiar dacă legitimitatea Guvernului a primit o ‘lovitură serioasă’.

”Dacă va introduce modificarea legislaţiei penale ca proiect de lege, aceasta doar va stimula opoziţia. Partenerii de coaliţie ai PSD, liberal democraţii din ALDE şi etnicii maghiari din UDMR, vor fi îngrijoraţi de rapida eroziune a legitimităţii Guvernului. PSD ar putea trage concluzia că, încercând să forţeze modificarea Codului penal, riscă să provoace şi mai multe proteste”, arată Maximilien Lambertson.

din aceeasi categorie