Acasă Economie Constructorii auto au împrumutat 132 miliarde dolari pentru a depăși criza

Constructorii auto au împrumutat 132 miliarde dolari pentru a depăși criza

de A

Producătorii auto din întreaga lume au împrumutat o sumă gigantică în ultimele cinci luni ale anului pentru a putea trece de șocul economic provocat de epidemia de coronavirus, transmite Autonews.com. Astfel, valoarea totală a împrumuturilor a depășit 132 miliarde de dolari, pe fondul restricțiilor de circulație impuse în martie ca măsură de protecție a răspândirii virusului.

Din suma totală, 79 miliarde de euro au fost împrumuturi noi, iar 53 miliarde de dolari au fost refinanțări de credite.

Potrivit unui raport Bloomberg, 80% dintre împrumuturile făcute în acest au atins maximul în lunile martie-iunie, scrie Mediafax.

În iulie, împrumuturile s-au redus la mai puțin de 100 miliarde dolari, iar unele companii au început deja să achite împrumuturile făcute.

Producătorul auto american Ford Motors a precizat că, în 27 iulie, a achitat 7,7 miliarde de dolari din facilitatea de creditare reînnoibilă automat, de 15,4 miliarde de dolari. Ford prognozează un profit înainte de taxe între 500 de milioane și 1,5 miliarde de dolari în trimestrul trei și la pierderi în trimestrul patru. Ford a înregistrat, în trimestrul  2 2020, un profit net 1,1 miliarde de dolari, sau 0,28 dolari pe acțiune, față de un profit de 100 milioane de dolari, sau 0,04 dolari pe acțiune, înregistrat anul trecut. Și gigantul auto Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a achitat o parte din împrumutul său de 3,5 miliarde euro.

Asociația producătorilor de autoturisme din Europa a estimat că, în perioada în care fabricile au fost închise din cauza crizei Covid-19, Germania a ratat o producție de peste 600.000 de mașini și este urmată de Spania, Franța, Marea Britanie.

România este pe locul 9 în topul pierderilor, cu aproape 70.000 de mașini pe care nu le-a produs, înaintea Ungariei, Portugaliei, Belgiei.

În total, numărul mașinilor care nu au mai ieșit pe poarta fabricilor din Europa ajunge la 2,3 milioane.

din aceeasi categorie