Acasă Economie Comisia Europeană estimează o încetinire a economiei României

Comisia Europeană estimează o încetinire a economiei României

de A

Comisia Europeană (CE) şi-a modificat previziunile enunţate în prognoza de iarnă, potrivit cărora economia României va avea o creştere de 3,8% în acest an, redusă la doar 3,3% în prognoza de primăvară.

„Boomul economic al României s-a diminuat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut a avut o creştere de doar 4,1%, cu aproape 3 puncte procentuale mai puţin decât în 2017. Consumul privat a rămas principalul factor determinant al creşterii economice, stimulat în continuare de creşterile salariului minim şi al sectorului public, efectele pozitive ale acestora fiind însă parţial temperate de creşterea masivă a preţurilor”, explică prognoza prezentată de Comisia Europeană.

Deficitul bugetar este estimat să crească la 3,5% din PIB în 2019. Cheltuielile cu salariile din sectorul public vor reprezenta principalul factor determinant al creşterii cheltuielilor. Cheltuielile cu pensiile vor creşte, de asemenea, având în vedere că punctul de pensie se va majora cu 15% în septembrie 2019. Se preconizează amplificări ale investiţiilor publice, iar în ceea ce priveşte veniturile, contribuţiile sociale vor creşte datorită sporirii salariilor.

Potrivit documentului,este a aşteptat o diminuare a creşterii atât la nivelul importurilor, cât şi al exporturilor. Cu toate acestea, impactul general negativ al acestora asupra creşterii PIB se va diminua progresiv, deoarece creşterea importurilor se va reduce mai mult decât cea a exporturilor. Se preconizează însă o continuare a creşterii soldului comercial ca procent din PIB, determinând o creştere a deficitului de cont curent de 5,2% în 2019 şi 5,3% în 2020. O creştere susţinută a costului unitar al forţei de muncă, datorată salariilor peste nivelul productivităţii ar putea să reducă exporturile.

Incertitudinea şi impredictibilitatea politicilor publice pot avea efecte negative asupra consumului şi investiţiilor, stând în calea creşterii economice. Amplificarea inflaţiei, în primul trimestru al anului 2019, ar putea indica niveluri mai mari ale preţurilor faţă de cele iniţiale.

Datoria publică ca procent din PIB este de aşteptat să crească de la 35%, cât era la finalul anului 2018, la 38,4% în 2020.

din aceeasi categorie