Acasă EconomieComunicatii & IT Clujul devine, pentru două zile, ”inima” securității cibernetice în energie

Clujul devine, pentru două zile, ”inima” securității cibernetice în energie

de M G

Mihaela SUCIU

Distribuție Energie Electrică România – DEER, companie membră a Grupului Electrica, organizează, în perioada 24 – 25 noiembrie, la Cluj Napoca, Forumul de Securitate Cibernetică în Energie. Într-un interviu acordat Focus Energetic, directorul general al DEER, Mihaela Suciu, a declarat că digitalizarea aduce, pe lângă beneficii, și noi provocări.

– Este problema securității cibernetice atât de mare?

– Din păcate, digitalizarea aduce, pe lângă beneficii, și noi provocări! Atacurile cibernetice sunt încercări de a folosi abuziv informațiile, prin furt, distrugere sau publicare, cu scopul de a perturba sau distruge sistemele și rețelele de calculatoare. Iar distribuțiile de energie, pentru a oferi clienților servicii de cea mai bună calitate, au obligația de a se digitaliza! Noi, operatorii de distribuție, va trebui să operăm o rețea complet schimbată, ce utilizează tehnologii noi și va trebui să ne bazăm deciziile pe date obținute în timp real, din teren. Rețele smart, cu self-healing (adică acele rețele inteligente, care ”se diagnostichează” singure și ”se vindecă” singure), drone folosite pentru inspecții și mentenanță, algoritmi inteligenți care asigură mare parte din operarea și planificarea rețelei, roboți, care realizează activitățile suport, sunt tehnologii care vor deveni indispensabile activității de distribuție a energiei. Ceea ce presupune și că vom fi din ce în ce mai des și mai sofisticat atacați cibernetic. Iar securitatea cibernetică este absolut indispensabilă! Presupune securizarea datelor și comunicațiilor, tehnologia de operare și platformele informatice necesare asigurării securității sistemelor digitale. Apărarea cibernetică implică analiza amenințărilor, precum și strategiile de protecție împotriva amenințărilor! Sgur, suntem preocupați, în primul rând, de securitatea cibernetică în domeniul nostru de activitate, cel energetic.

– Există legislație specifică pentru protecția împotriva atacurilor cibernetice?

– Nu numai că există, dar se și îmbunătățește periodic! Odată cu digitalizarea rapidă a vieții de zi cu zi, accelerată de pandemia de Covid-19, protecția împotriva amenințărilor cibernetice a devenit esențială pentru ca societatea să funcționeze corect. Servicii esențiale și critice, cum ar fi transporturile, energia, sănătatea și sectorul financiar, au devenit tot mai dependente de tehnologii digitale. Acest lucru, coroborat cu creșterea numărului de obiecte fizice conectate la internetul lucrurilor, poate avea consecințe directe, inclusiv transformarea securității cibernetice într-o problemă de viață și de moarte. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, numărul obiectelor conectate la internet ce vor fi în folosință până în 2024 va depăși 22,3 miliarde!

Probabil că amenințarea cea mai mare este ransomware-ul, prin care atacatorii criptează datele unei organizații și cer o răscumpărare pentru a reda accesul. Potrivit datelor Enisa (Agenția UE pentru Securitate Cibernetică), cea mai mare cerere de ransomware a crescut de la 13 milioane euro în 2019, la 62 milioane euro în 2021, iar răscumpărarea medie plătită s-a dublat de la 71.000 euro în 2019, la 150.000 euro în 2020. Se estimează că în 2021 ransomware-ul global a produs daune în valoare de 18 miliarde de euro – de 57 de ori mai mult decât în 2015!

De aceea, Directiva privind securitatea rețelelor și sistemelor informatice (NIS), adoptată acum un an, introduce noi reguli pentru a atinge un nivel ridicat de securitate cibernetică la nivelul UE – atât pentru companii, cât și pentru state. Totodată, aceasta întărește cerințele de securitate cibernetică pentru entități mari și mijlocii, care operează și furnizează servicii în sectoare cheie, precum este sectorul energetic. Iar noi, românii, suntem mândri să găzduim Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică!

– Se pare că forumul dvs a suscitat un foarte mare interes!

– Ne așteptăm la peste 200 de participanți în cele două zile de dezbateri! Și vorbitorii sunt de mare calibru! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, președintele ANRE, George Niculescu, președinții comisiilor parlamentare pentru energie și digitalizare, Sandor Bende, Lorant Antal și Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, eurodeputatul Daniel Buda, directori generali sau de securitate cibernetică dintr-o mulțime de companii de stat și private. Iar temele abordate sunt de maxim interes și actualitate: Tendinţe în plan mondial şi european în materie de reglementare a domeniului cibernetic; Politici şi strategii de securitate cibernetică (la nivel de utilizator, organizaţie şi stat), Securitate cibernetică versus drepturile şi libertăţile utilizatorilor, Ameninţări cibernetice versus cyberintelligence, Particularităţi ale securităţii cibernetice în domeniul energetic, Protecţia infrastructurilor critice din domeniul energetic și E-guvernare, open data şi cultura de securitate cibernetică.

 

din aceeasi categorie