Acasă Economie Cinci insule de corali au dispărut din cauza creșterii nivelului mării

Cinci insule de corali au dispărut din cauza creșterii nivelului mării

de A

Cinci insule de corali au dispărut din cauza creșterii nivelului mării, în timp ce 7% din populația globală riscă să-și piardă locuința la apă, arată un studiu publicat de Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global pe piața de echipamente destinate încălzirii și producerii de apă caldă menajeră.

Ziua mondială a oceanelor este marcată în fiecare an la 8 iunie.

„Studiul ecosistemului marin, în special în Arctica, este esențial pentru înțelegerea modului în care putem garanta supraviețuirea optimă a planetei noastre. Peste 50% din oxigenul pe care îl respirăm este asigurat de oceane. În același timp, oceanele absorb aproximativ 93% din căldura provocată de schimbările climatice, anul 2018 fiind considerat cel mai calduros an pentru zona oceanică, de la începutul măsurătorilor. După cum se subliniază în cele mai recente informații oferite de Fundaţia One Ocean, există multe moduri în care variația atmosferei noastre influențeză ecosistemul marin: de la creșterea temperaturilor apei, care are ca rezultat apariția mai mare a evenimentelor climatice extreme, până la acidifierea apelor, cauzând moartea algelor, coralilor și moluștelor. Mai mult, o creștere a temperaturii determină topirea gheții polare, creșterea nivelului mării și punerea în pericol a existenței comunităților de coastă”, arată un comunicat al Ariston.

Acesta menţionează că societatea susține eforturile cercetătorilor care analizează efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice, una dintre direcțiile principale fiind studiul fitoplanctonului, microorganism marin reponsabil de jumătate din oxigenul atmosferei, realizat de către o echipă condusă de cercetătoarele de la Universitatea din Copenhaga, pe Insula Disko, Groenlanda.

Prin proiectul Ariston Comfort Challenge, care a pornit în Groenlanda în urmă cu un an, echipa de oameni de știință a beneficiat de o casă modulară inovatoare și durabilă – Ariston Comfort Zone – încălzită de centrala de înaltă eficiență Alteas ONE, ce le-a permis să-și continue studiile și în timpul sezonului de iarnă.

„Acest lucru nu a fost posibil până acum, și este de așteptat ca demersul să aducă rezultate revoluționare, având în vedere că se cunosc foarte puține despre ceea ce se întâmplă cu ecosistemul marin al Arcticii în timpul iernii înghețate”, spun reprezentanţii Ariston.

Tema pentru 2019 este „Egalitatea de gen și Oceanele”. Inițiativa urmărește rolul jucat de femei într-o serie largă de sectoare precum cercetarea științifică marină, pescuitul, munca pe mare, migrația și traficul de ființe umane, dar și elaborarea și gestionarea politicilor de profil.

„Scopul acestui demers este promovarea femeilor în toate activitățile care au legătură cu oceanele, colectând cât mai multe informații despre rolul pe care acestea îl joacă în conservarea biodiversității marine. Cercetarea științifică marină este o arie dominată în mod tradițional de bărbați, dar lucrurile încep treptat să se schimbe. Tot mai multe femei curajoase și eminente fac acum parte sau chiar conduc echipe de cercetare”, arată comunicatul.

De exemplu, la stația arctică internațională a Universității din Copenhaga din ținuturile retrase și înghețate ale insulei Disko, cercetătoarea Claudia Bruhn aduce o contribuție substanțială la studiul fitoplanctonului. Ea analizează modul în care schimbările climatice afectează acest microorganism, care trăiește în oceane și este reponsabil de aproape jumătate din oxigenul atmosferei.

din aceeasi categorie