Cererea pentru electricitate a scăzut cu 5% în Europa
aprilie 29, 2020
Cererea pentru electricitate a scăzut cu aproximativ 5% la nivel european, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor, arată o analiză Tradeville. Analiştii spun că societatea Electrica este afectată atât de cererea scăzută din piață, cât și de măsurile luate de Guvern.
„Pandemia de Covid-19 afectează pe două planuri Electrica – prin cererea mai redusă de electricitate și măsurile cu impact negativ adoptate de Guvern – în contextul în care compania a avut anul trecut un rezultat net mai mic decât cel înregistrat anul anterior, arată o analiză Tradeville realizată pe baza rezultatelor financiare ale societății. Astfel, pe de o parte, cererea pentru electricitate a scăzut cu aproximativ 5% la nivel european, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor. Electrica se află deci în situația de a-și menține activitatea la standardele normale într-o piață cu cerere deficitară”, arată Tradeville, într-un comunicat.
Pe de altă parte, câteva dintre măsurile adoptate recent de Guvern le afectează furnizorilor de electricitate și gaze naturale încasările și cash-flow-ul. Conform ordonanței militare nr. 4/2020, companiile din sectorul energetic nu vor mai putea să majoreze tarifele pentru electricitate sau gaze naturale peste nivelurile de la data emiterii ordonanței, ci doar să le reducă conform cererii și ofertei.
„O altă schimbare este aceea că facturile la utilități vor fi amânate pentru întreprinderile mici și mijlocii, ceea ce va avea efecte negative pentru cash flow-ul societății, după cum atenționează și managementul grupului”, arată Tradeville.
Profitul Societății Electrica a scăzut cu 10,3% anul trecut, în ciuda creșterii de două cife a veniturilor (+11,9% comparativ cu anul 2018), determinată de veniturile din distribuția și furnizarea energiei electrice, cât și din furnizarea de gaze naturale, care a înregistrat o creștere de 481%. Scăderea rezultatului net a fost vizibilă în toate cele patru trimestre, de fiecare dată fiind înregistrate cifre mai mici față de perioadele similare din 2018. Un impact semnificativ asupra rezultatului financiar din 2019 l-au avut cheltuielile financiare, care s-au dublat comparativ cu anul anterior.
În martie 2020, Electrica a propus spre distribuire dividende cu un randament de 7,3%, raportat la prețul de închidere din 6 aprilie 2020, din rezultatul înregistrat în 2019. Rata de alocare este de 100% din profit și va fi votată în cadrul AGA din 29 aprilie.
În cadrul şedinţei din data de 19 februarie 2019, Consiliul de Administraţie a aprobat valoarea consolidată de investiţii pentru anul 2019, în valoare de 739 milioane lei, cu 130 de milioane lei mai mult decât planul trimis la ANRE. Majoritatea sumei, în proportie de 90%, a ţintit reţeaua electrică de distribuţie pentru retehnologizarea şi înlocuirea echipamentelor uzate, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului. Conform ANRE, 6% din valoarea investiţiilor a fost dedicată implementării sistemelor de măsurare inteligentă, pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice.
Societatea Energetica Electrica este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piata de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România. Este o companie cu capital privat, listată în paralel atât la BVB cât şi la LSE, având ca acţionar majoritar statul român (49%). Grupul Electrica are o acoperire naţională şi este împărţit în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, oferind servicii energetice pentru circa 3,8 milioane de utilizatori.