Acasă EconomieIndustrie BVB estimează pentru acest an un profit net de 10,81 milioane lei

BVB estimează pentru acest an un profit net de 10,81 milioane lei

de A

Bursa de Valori București (BVB) estimează pentru acest an un profit net de 10,81 milioane lei, mai mic cu 24% față de anul trecut, când s-a ridicat la 14,24 milioane lei, potrivit planurilor aprobate de acționari. Profitul net realizat anul trecut, fără impactul fuziunii cu Bursa din Sibiu, a fost de 9,9 milioane lei.

”Fără a lua în calcul impactul fuziunii, respectiv câștigul din fuziune din anul 2017 de 2,88 milioane lei și utilizarea pierderii fiscale preluate de la Sibex care a avut un impact de 1,85 milioane lei, creșterea profitului net în anul 2018 față de anul 2017 ar fi de 9%”, arată deciziile aprobate de acționari.

De asemenea, BVB preconizează venituri operaționale în sumă de 25,34 milioane lei, cu 7% mai mult față de veniturile operaționale realizate anul trecut, de 23,69 milioane lei.

Veniturile din tranzacționare pentru acest an au fost estimate la un nivel de 20,15 milioane lei, reprezentând 80% din totalul veniturilor operaționale.

”Bursa de Valori București (BVB) va continua în 2018 proiectele dedicate modernizării pieței locale de capital, creșterii atractivității acesteia pentru mediul antreprenorial și extinderii comunității de investitori, atat instituţionali, cât şi de retail, toate cu impact direct asupra lichidității bursei. De asemenea, anul 2018 implica operarea intr-un nou context la nivelul pietei de capital, definit de directiva MiFID II şi regulamentele delegate incidente, în vigoare de la începutul acestui an. Promovarea pieței de capital locale către statutul de piață emergentă de către providerii globali de indici continuă să reprezinte o prioritate pentru Bursa de Valori București, scop ce va fi atins pe termen mediu prin modernizarea bursei, creșterea lichidității și prezența în piață a companiilor mari cu valori de tranzacționare individuale semnificative”, spun oficialii BVB.

Pentru anul 2018 se estimează înregistrarea unui profit operațional de 9,57 milioane lei, cu 20% mai ridicat față de profitul operațional al anului precedent fără cheltuielile aferente fuziunii, respectiv 25% față de profitul operațional al anului precedent inclusiv cheltuielile aferente fuziunii.

De asemenea, planul de achiziții pentru acest an prevede investiții în active imobilizate corporale și necorporale în valoare de 2,78 milioane lei, în conformitate cu proiectele BVB pentru acest an.

Investițiile vor fi direcționate în modernizarea și înlocuirea sistemelor IT actuale – hardware, în programe informatice noi și în reînnoirea licențelor software.

Din profitul net realizat de către Bursa de Valori Bucuresti SA (BVB) în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2017 în sumă de 14,24 milioane lei, acționarii vor să distribuie integral suma de 13,55 milioane lei sub formă de dividende.

Valoarea tranzacțiilor pe piața reglementată de acțiuni estimată pentru 2018 este 12,7 milioane lei, în creștere cu aproximativ 4% comparativ cu anul precedent. Această valoare ține cont de tranzacțiile realizate în cursul anului pe piața secundară și de valoarea ofertelor așteptate pentru acest an.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor rezultată, inclusiv oferte, este de 50,83 milioane lei, în creștere cu circa 4% față de 2017.

În ceea ce privește veniturile, se estimează că piața reglementată de acțiuni, inclusiv oferte, va genera venituri de 19,48 milioane lei, în creștere cu 10% față de anul precedent.

Anul 2017 a fost marcat de listarea a patru noi companii private pe piața principală a BVB, precedată de derularea ofertelor publice prin intermediul BVB. Aceste oferte au înregistrat o valoare totală de 272 milioane euro, din care oferta Digi Communications N.V. reprezintă cel mai mare IPO al unei companii private din istoria pieței de capital locale (207 milioane euro).

De asemenea, anul 2017 a consemnat o dinamică a sectorului obligatar la BVB, constând în derularea unor oferte de obligaţiuni în valoare totală de 279 milioane euro, efectuarea în premieră a unor oferte de obligatiuni cu decontare în euro, urmate de listarea acestora la BVB, precum si listarea duală a unor emitenţi de obligaţiuni, valoarea totală a acestor obligațiuni depășind 5 miliarde lei.

Tot în 2017 s-a listat la BVB cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative, în valoare de 550 milioane euro, a Globalworth Real Estate Investments Ltd.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești listate la BVB a crescut anul trecut cu 20% față de 2016 și a ajuns la aproape 20 de miliarde de euro. Un record istoric de peste 35 de miliarde de euro a fost consemnat și la nivelul capitalizării tuturor companiilor listate pe piața principală a BVB.

Valoarea totală a tranzacțiilor realizate în 2017 la BVB a depășit 3 miliarde de euro, cu 24% peste nivelul din 2016 sau cu 28% peste media ultimilor zece ani.

Media zilnică a valorilor tranzacționate pe toate tipurile de instrumente financiare a ajuns în 2017 la 12,1 milioane euro, în creștere cu 25% față de 2016. Pe segmentul de acțiuni, valoarea medie zilnică de tranzacționare a crescut cu 32% față de 2016 și a ajuns, astfel, la maximul ultimilor trei ani.

În 14 decembrie 2017 Tribunalul București a admis fuziunea dintre Bursa de Valori București SA și Sibex – Sibiu Stock Exchange.

din aceeasi categorie