Acasă Economie Bursa de la Madrid va fi cumpărată de elveţienii de la SIX

Bursa de la Madrid va fi cumpărată de elveţienii de la SIX

de A

Ministerul spaniol al Economiei a informat că Executivul a autorizat oferta de cumpărare a Bursei de la Madrid (BME) de către operatorul bursier elveţian SIX Group AG, transmite Reuters. Oferta exclusiv în numerar a SIX pentru BME, de 2,84 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari), reprezintă o primă de 34% faţă de preţul acţiunilor BME din noiembrie, când a fost lansată oferta operatorului bursier elveţian. La acel moment, BME aprecia că oferta „reflectă în mod rezonabil actuala valoare” a Bursei de la Madrid.

Autoritatea de reglementare a pieţei bursiere spaniole (CNMV) nu va aproba propusa achiziţie înainte ca acţionarii BME să-şi exprime opinia finală privind oferta, a precizat Ministerul Economiei.

Săptămâna trecută, CNMV a recomandat Guvernului să aprobe oferta, scrie Agerpres.

SIX se concentrează pe Elveţia şi prin achiziţionarea BME ar avea o bază în interiorul UE. În iulie, Bursele din Elveţia şi-au pierdut statutul preferenţial în Uniunea Europeană, în urma eşecului negocierilor menite să rezolve disputa dintre blocul comunitar şi autorităţile de la Berna privind eforturile de a consolida relaţia lor printr-un acord de parteneriat.

„Suntem încântaţi de decizia Guvernului spaniol, este un moment extrem de important pentru noi”, a declarat un purtător de cuvânt al SIX.

Şi operatorul bursier pan-european Euronext anunţase anul trecut că este în negocieri cu Bursa spaniolă BME privind o posibilă ofertă de preluare, fără a preciza valoarea tranzacţiei, în condiţiile în care se extind consolidările din industrie.

Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni – London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Bourse (DB) – dar şi-a extins treptat operaţiunile. Recent, Euronext a achiziţionat Oslo Bors iar Norvegia a devenit a şasea ţară europeană în care operează Euronext, după Franţa, Olanda, Belgia, Portugalia şi Irlanda.

Madridul este printre cei mai mici operatori bursieri europeni, cu o capitalizare de piaţă de 2,1 miliarde de euro (2,32 miliarde de dolari), mai puţin de jumătate decât cea a Euronext, de cinci miliarde de euro.

din aceeasi categorie