Acasă Economie Austria şi-a închis toate termocentralele pe cărbune

Austria şi-a închis toate termocentralele pe cărbune

de A

Austria a închis ultima sa termocentrală care funcţiona pe bază de cărbune, o etapă simbolică în strategia acestei ţări care vrea ca în anul 2030 să producă întreaga energie electrică din surse regenerabile, transmite AFP.

Amplasată la Mellach, sud-estul Austriei, termocentrala a alimentat cu energie electrică oraşul Graz timp de 34 de ani. Deţinătorul termocentralei, grupul de utilităţi Verbund, a precizat că termocentrala a fost oprită vineri, adăugând că acesta este „sfârşitul producţiei de electricitate pe bază de cărbune în Austria”.

Celelalte termocentrale pe bază de cărbune din Austria au fost închise treptat pe parcursul ultimilor 15 ani, scrie Agerpres.

Ministrul austriac pentru Protecţia Climei, Leonore Gewessler a salutat această închidere drept un nou pas spre eliminarea progresivă a combustibililor fosili.

„Acest lucru ne va face independenţi din punct de vedere economic. În prezent cheltuim, anual, 10 miliarde de euro pentru importurile de cărbune, petrol şi gaze naturale”, a subliniat Leonore Gewessler.

Obiectivul coaliţiei guvernamentale de la Viena este ca în anul 2030 să producă întreaga energie electrică din surse regenerabile. De asemenea, coaliţia la putere şi-a fixat un obiectiv şi mai ambiţios privind decarbonizarea economiei în jurul anului 2040, cu zece ani mai devreme decât obiectivul european.

În prezent, energiile regenerabile sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din producţia de energie a Austriei (cărbune 8,3%, petrol 35,6% şi gaze naturale 22,4%).

Austria este a opta ţară din Uniunea Europeană care nu mai utilizează termocentrale pe bază de cărbune, considerat cel mai poluant combustibil fosili şi o sursă importantă pentru emisiile de gaze cu efect de seră.

din aceeasi categorie