Acasă Economie ArcelorMittal vrea să preia oţelăriile Liberty Steel din Franţa

ArcelorMittal vrea să preia oţelăriile Liberty Steel din Franţa

de A

Grupul ArcelorMittal SA încearcă să obţină aprobarea organismelor de reglementare din Uniunea Europeană, după ce a înaintat o ofertă de preluare a oţelăriilor din Franţa aparţinând magnatului Sanjeev Gupta, informează Bloomberg.

Conform unor documente ale Comisiei Europene consultate de Bloomberg, ArcelorMittal vrea să preia pachetul majoritar de acţiuni la Liberty Steel France Holding SAS, care deţine combinatele siderurgice de la Ascoval şi Hayange (Franţa). Aceste combinate au solicitat plasarea în insolvenţă în luna aprilie a acestui an, pe fondul problemelor financiare cu care se confruntă firma mamă, conglomeratul GFG Alliance.

Un purtător de cuvânt de la ArcelorMittal a confirmat faptul că cel mai mare producător mondial de oţel a înaintat o ofertă pentru activele din Franţa adăugând că firma intenţionează să investească în aceste facilităţi.

La rândul său, un purtător de cuvânt de la Liberty Steel a informat că firma ia „măsuri prudente pentru a analiza o posibilă vânzare a acestor active” care se confruntă cu „o reducere semnificativă a capitalului de lucru după colapsul Greensill Capital”.

În prezent, grupul lui Sanjeev Gupta, Gupta Family Group Alliance (GFG), caută cu disperare noi fonduri, în special pentru a evita închiderea uzinelor diviziei sale siderurgice Liberty Steel. În plus, recent, Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SFO) a demarat o anchetă asupra grupului GFG Alliance, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu societatea Greensill Capital.

Bloomberg susţine că Executivul comunitar nu a acordat un calificativ „simplificat” solicitării de aprobare venite de la ArcelorMittal, ceea ce înseamnă că termenul limită până la care ar putea lua o decizie este 9 iulie.

Vânzarea unor active înseamnă dezmembrarea unui vast imperiu controlat de omul de afaceri indo-britanic Sanjeev Gupta. În total, firmele lui Gupta regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

din aceeasi categorie