Acasă Economie Angajaţii ar prefera un salariu mai mic pentru un program flexibil

Angajaţii ar prefera un salariu mai mic pentru un program flexibil

de A

Jumătate dintre persoanele care își caută un nou loc de muncă ar renunța la 11,7% din salariu, în medie, dacă ar primi o flexibilitate mai mare a programului de lucru, iar peste o treime dintre acestea ar ceda din salariu în schimbul unor programe de învățare și îmbunătățire a competențelor, arată studiul ”Viitorul recrutării” realizat de PwC US. Acesta relevă că angajații care lucrează în domeniul tehnologiei ar renunța chiar la un procent mai mare din salariu, respectiv 12,4%, pentru aceste cerințe.

”Compensația financiară este, tradițional, pe primul loc atunci când o persoană căuta un loc de muncă. În ultima vreme, se observă, la nivel global, tendința de a renunța la o parte din remunerație pentru un pachet de beneficii care cuprinde oportunități de formare și dezvoltare de tip upskilling sau flexibilitatea programului de lucru. Această preocupare a angajaților pentru programe de formare a devenit mai mare, recent, ca urmare a transformărilor extrem de rapide generate de noile tehnologii, cu impact major inclusiv asupra forței de muncă. Astfel, mulți angajați conștientizează că trebuie să își îmbunătățească abilitățile digitale și nu numai, pentru a rămâne competitivi pe piața muncii”, spune Ionuț Sas, partener, People & Organisation Leader,  PwC România.

De asemenea, reputația angajatorului și experiența pe care candidații o au pe parcursul procesului de recrutare sunt foarte importante în acceptarea unui job.

Potrivit sondajului, 92% dintre candidați spun că au experimentat practici slabe de recrutare la un moment dat în carieră, peste 60% arătându-se nemulțumiți fie pentru că procesul de recrutare a durat mai mult de o lună, fie pentru că recrutorii au întrerupt fără explicații orice comunicare.

„Spre exemplu, 49% dintre candidații care lucrează în sectoare cu o cerere ridicată precum tehnologia, băncile și energia au spus că sunt mai dispuși să refuze un job din cauza procesului de recrutare. De asemenea, 56% dintre respondenți au arătat că descurajează alte persoane să aplice la astfel de companii”, mai arată studiul.

Principalele concluzii ale raportului arată că 51% ar ceda un procent din salariu pentru o flexibilitate mai mare, iar 37% au declarat că ar fi dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru șansa de a învăța noi abilități.

Același procent consideră oportunitățile de perfecționare drept cel mai important factor în decizia de accepta un nou loc de muncă, după compensația financiară.

De asemenea, 62% dintre candidați au declarat că este mai probabil să aplice pentru un loc de muncă într-o companie care se angajează deschis să îmbunătățească diversitatea și incluziunea.

Cei mai mulți candidați preferă să comunice cu oameni în procesul de recrutare și mai puțin să utilizeze soluții automatizate.

Totuși, 44% dintre candidați au declarat că sunt deschiși să utilizeze opțiuni de automatizare și tehnologie ca să obțină informații în timpul procesului de recrutare și 65% și-ar dori o aplicație de unde să afle stadiul procesului de recrutare.

78% au declarat că se așteaptă ca procesul de recrutare să fie clar cu privire la modul de utilizare a datelor cu caracter personal.

PwC este o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 276.000 de specialişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

din aceeasi categorie