Apa din lacurile de acumulare este suficientă pentru acoperirea necesarului de consum al populației, chiar dacă nu este nici la nivelul anului trecut, dă asigurări Administrația Națională „Apele Române” (ANAR). Pentru refacerea rezervei de apă din lacurile acumulare se așteaptă ploile. Până atunci, specialiștii de la „Apele Române” exploatează lacurile astfel încât populația să nu rămână fără apă de băut.
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este astăzi de 70% cu 10% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță „Apeele Române” într-o postare pe Facebook. În prezent, volumul de apă este de 3 miliarde mc, față de 3,5 miliarde mc, cât era în martie 2023.
„Rezerva de apă, deși mai mică decât anul trecut, poate satisface necesarul pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafață”, precizează comunicarea.
Potrivit ANAR, diferențele de valori provin în principal din cauza faptului că iarna 2022-2023 a fost mai bogată în zăpadă și aport mare de precipitații decât iarna 2024. Comparativ, dacă anul trecut (ianuarie- februarie 2023), echivalentul apei în stratul de zăpadă era de 650 milioane mc de apă, în acest an (februarie 2024), acesta nu depășea 200 milioane mc de apă. Mai mult, abundența precipitațiilor din perioasa 2022-2023 este explicată de specialiștii noștri prin faptul că regimul termic sever și lipsa precipitațiilor din vara 2022 au favorizat evaporarea unei cantități mari de apă în atmosferă și formarea unor cicloane mediteraneene. Acestea au avut ca rezultat o iarnă bogată din punct de vedere hidrologic.
„Refacerea rezervelor de apă din principalele 12 lacuri de importanță majoră, cu preponderență energetică și de alimentare cu apă (în administrarea Apelor Române sunt trei: Siriu- Apele Romane Buzau-Ialomita, Râușor și Pecineagu- Apele Române Argeș-Vedea, celelate aparțin Hidroelectrica) este condiționată de regimul precipitațiilor”, arată ANAR. La cele 12 lacuri, se adaugă celelate lacuri (până la 40), cu folosință complexă, care constituie rezerva de apă strategică a României.
„Specialiștii noștri exploatează continuu lacurile din administrare și iau măsuri de stocare a apei în vederea furnizării necesarului de apă cu prioritate pentru populație, dar și pentru producerea energiei electrice”, atrage atenția ANAR.
La această oră, nu se înregistrează secțiuni sub debitul minim necesar.