Acasă Economie Alianţa OPEC+, dispusă să extindă reducerea producţiei de ţiţei

Alianţa OPEC+, dispusă să extindă reducerea producţiei de ţiţei

de A

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) vor fi de acord să extindă reducerea producţiei lor de ţiţei, în cadrul discuţiilor de săptămâna aceasta, dacă SUA şi alte state se alătură cu scăderi ale producţiei, pentru a sprijini preţurile, afectate de reducerea cererii pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Cererea globală de petrol a scăzut cu 30%, sau aproximativ 30 milioane de barili pe zi (bpd), deoarece măsurile adoptate pentru limitarea extinderii epidemiei au redus cererea pentru combustibili. În plus, Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă şi niciuna nu dă semne că ar renunţa la conflict, chiar dacă restricţiile globale au afectat semnificativ cererea.

Joi, oficialii OPEC şi aliaţii din afara cartelului vor analiza situaţia în cadrul unei videoconferinţe, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat săptămâna trecută că a determinat Arabia Saudită şi Rusia să încheie un acord privind reducerea producţiei cu 10 – 15 milioane de barili pe zi, sau aproximativ 10% – 15% din furnizările lor globale. Încă nu se cunosc oficial prevederile acordului.

Marţi, o sursă OPEC a declarat pentru Reuters că mărimea cantităţii de ţiţei ce ar urma să fie redusă depinde de volumele pe care alţi producători, cum ar fi SUA, Canada şi Brazilia, sunt dispuşi să le scadă, potrivit Agerpres.

„Fără SUA, nu avem niciun acord”, susţin sursele.

Oficialii americani nu s-au angajat la niciun fel de reduceri ale producţiei, în timp ce Trump a declarat că producţia SUA de ţiţei a scăzut deja.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 1,06 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 33,05 dolari. Este la aproape jumătate faţă de nivelul de la finalul lui 2019.

Şi alţi producători din afara Alianţei OPEC+, cum ar fi Canada şi Norvegia, şi-au exprimat disponibilitatea de a-şi reduce producţia.

La reuniunea din 6 martie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei.

OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reuşit să obţină sprijinul Rusiei. Ulterior, Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, a decis să scadă preţurile pentru exporturile sale de ţiţei.

„Prognozele pentru piaţa petrolului sunt chiar mai sumbre decât în luna noiembrie 2014, când a început ultimul război al preţurilor, având în vedere că vine pe fondul unei scăderi semnificative a cererii de petrol din cauza coronavirusului”, susţin analiştii de la Goldman Sachs.

Atât Goldman Sachs, cât şi alte mari bănci, precum Morgan Stanley, şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley estimând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.

În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.

din aceeasi categorie