Proprietarii privați de păduri vor beneficia de despăgubiri pentru că nu au putut beneficia de lemnul din propriile păduri, ca urmare a respectării condițiilor de mediu. Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 milioane de euro. Ca orice ajutor de stat, banii vor veni de la bugetul nostru.
Comisia Europeană a aprobat, conform normelor UE privind ajutorul de stat, o schemă românească de 200 de milioane de euro (998 de milioane de lei) pentru a compensa proprietarii de păduri pentru lemnul netăiat din cauza cerințelor ecologice obligatorii, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Potrivit documentului, schema are ca scop stoparea și inversarea pierderii biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor.
În cadrul acestei scheme, care se va aplica până la 31 decembrie 2027, ajutorul va lua forma unor subvenții directe către proprietarii privați de păduri. Cuantumul ajutorului pe beneficiar se va calcula pe baza prețului mediu al unui metru cub de cherestea în picioare și a volumului mediu anual de pădure neexploatată la hectar și pe an.
„Comisia a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, precum și orientările din 2022 pentru ajutoarele de stat în sectorul agricol și sectoarele forestiere și în zonele rurale. Comisia a considerat că schema este necesară și adecvată pentru a sprijini dezvoltarea sectorului forestier. În sfârșit, Comisia a ajuns la concluzia că sistemul era proporțional, deoarece este limitat la minimul necesar și că ar avea efecte limitate asupra concurenței și comerțului dintre statele membre. Pe această bază, Comisia a aprobat schema românească, în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat”, precizează comunicatul.
Și până acum proprietarii de păduri trebuiau despăgubiți că nu-și puteau folosi bunurile. După acceptul Comisiei Europene pentru schema de ajutor de stat, rămâne ca și statul să asigure fondurile bugetare necesare plății despăgubirilor.