Acasă Economie Afacerile Grupului TeraPlast au crescut în T1 la 208,9 milioane lei

Afacerile Grupului TeraPlast au crescut în T1 la 208,9 milioane lei

de A

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a înregistrat o creștere de 20% a cifrei de aaceri în primul trimestru, de la 174,6 milioane lei în primele trei luni din 2019, la 208,9 milioane de lei în primul trimestru din acest an, principalele motoare de creștere din grup fiind companiile TeraPlast şi TeraSteel Serbia.

Profitul net al grupului a crescut până la 6,13 milioane lei în primele trei luni ale acestui an, de la 3,31 milioane lei în perioada similară din 2019.

„Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a înregistrat o creștere de 32% a EBITDA în trimestrul 1 2020 versus trimestrul 1 2019, până la 17,4 milioane de lei, în pofida crizei declanșate în luna martie de apariția noului coronavirus. Cifra de afaceri a grupului a avansat cu 20%, în aceeași perioadă, până la 208,9 milioane de lei. Principalele motoare de creștere au fost TeraPlast SA și TeraSteel Serbia”, arată un comunicat.

În 2019, grupul a implementat proiecte de investiții în valoare de aproape 100 milioane de lei.

„În primul trimestru din 2020 ne-am concentrat pe aducerea în parametri normali de funcționare a acestor investiții care pun bazele dezvoltării grupului din următorii ani. În pofida contextului dificil în care ne aflăm începând cu utima lună din trimestrul 1, ne-am păstrat o marjă de profitabilitate echilibrată la nivel de grup și chiar am performat în unele zone. Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale. Este prematur în acest moment să estimăm impactul pe care îl va avea asupra business-ului criza economică ce va urma, însă avansul pe care îl înregistrăm după primul trimestru ne indică o posibilă închidere a anului 2020 la un nivel similar cu cel din 2019”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

Cea mai bună evoluție în trimestrul 1 din 2020 a avut-o TeraPlast, a cărei cifră de afaceri a crescut cu 28% an/an, până la 88,3 milioane lei, pe fondul evoluției lucrărilor de infrastructură. Totodată, compania a generat 72% din EBITDA grupului și a marcat cea mai bună marjă de profitabilitate, de 14,3%, datorită eficientizărilor operaționale.

Business-ul TeraSteel a înregistrat o EBITDA de 5,9 milioane de lei, în creștere ușoară față de perioada similară a anului trecut, și un avans al cifrei de afaceri de 24% față de trimestrul 1 din 2019.

„În continuare motorul creșterii acestui business este fabrica din Serbia, având în vedere că în România compania utiliza deja întreaga capacitate de producție. TeraSteel este unul dintre cei mai importanți producători de panouri termoizolante, structuri zincate ușoare și hale la cheie din Europa Centrală și de Est, iar produsele sale ajung în 25 de țări europene”, arată grupul.

De asemenea, Wetterbest si TeraGlass au fost cele mai afectate de blocajul cauzat de criza sanitară, sistemele complete pentru acoperișuri, ferestrele și ușile fiind produse care se adresează consumatorilor finali, arată raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Profitabilitatea celor două companii a fost erodată şi ca urmare a cheltuielilor adiționale cu punerea în funcțiune a investițiilor finalizate anul trecut. De asemenea, structura de personal a fost dimensionată pentru a susține creșterea bugetată pentru 2020. În contextul actual, ambele societăți au luat măsuri de redimensionare a costurilor cu personalul”, arată raportul.

Wetterbest și TeraGlass au înregistrat creșteri moderate ale cifrei de afaceri, față de trimestrul 1 din 2019, din cauza scăderii vânzărilor în luna martie. Astfel, afacerile Wetterbest au crescut în primele trei luni cu 3%, la 45,4 milioane lei, în timp ce afacerile TeraGlass au urcat cu 6% faţă de trimestrul 1 din 2019, la 6,3 milioane lei.

Wetterbest este unul dintre liderii pieței de sisteme pentru acoperișuri din România. În luna martie, compania a inaugurat o nouă unitate de producție în Băicoi, în urma unei investiții de 44,5 milioane de lei.

TeraGlass deține portofoliul de ferestre și uși al Grupului TeraPlast. În 2019, compania a implementat un amplu proiect de investiții în valoare de 17,7 milioane lei pentru extinderea capacității de producție.

Grupul TeraPlast precizează totodată că a implementat încă de la începutul lunii martie măsuri de protecție a business-urilor și a angajaților în contextul răspândirii Covid-19.

„Pe lângă măsurile de igienă strictă și procedurile speciale de interacțiune, Comisia de Analiză a grupului a întocmit 10 scenarii de acțiune în funcție de evoluția posibilă a situației actuale. Scenariile includ măsuri de optimizare a activității în zonele în care se înregistrează scăderi ale comenzilor, de prevenție și gestionare optimă a riscurilor de credit, dar și reducerea costurilor fixe. În același timp, grupul continuă să evalueze oportunități de afaceri care pot apărea în acest context economic, pentru a asigura o creștere sustenabilă pe termen mediu a Grupului TeraPlast”, informează grupul.

Totodată, management-ul grupului și-a redus temporar salariile în proporții cuprinse între 25% și 50%.

„Având în vedere că primele efecte la nivelul Europei și României au fost vizibile începând cu luna martie, situația actuală este în continuă dezvoltare și are un grad ridicat de incertitudine, în acest moment management-ul Grupului TeraPlast consideră imposibilă oferirea unei estimări ferme a impactului pandemiei asupra grupului. Este prematur în acest moment să estimăm impactul pe care îl va avea asupra business-ului criza economică ce va urma, însă avansul pe care îl înregistrăm după primul trimestru ne indică o posibilă închidere a anului 2020 la un nivel similar cu cel din 2019”, mai arată raportul.

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcții. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Din aprilie 2019, activitatea de reciclare a grupului se desfășoară în compania independentă TeraPlast Recycling.

Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.

 

din aceeasi categorie