Orange România cumpără 54% din Telekom Romania Communications
noiembrie 9, 2020
Orange România a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (TKR), într-o tranzacție care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală. Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.
OTE își păstrează statutul de acționar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications (TKRM).
„La valoarea agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acțiuni (100%), valoarea acțiunilor deținute de OTE este de 268 milioane euro, valoarea putând fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacției, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant”, anunţă OTE, la rândul său.
La finalizarea acesteia, valoarea netă rezultată în urma tranzacției va fi distribuită acționarilor.
Tranzacția nu este estimată a avea un impact major asupra fluxurilor de numerar sau contului de datorii ale OTE.
Achiziția Telekom Romania Communications de către Orange România va determina o creștere a competitivității în piață, securizând totodată viitorul companiei prin investiții pe termen lung, prin sprijinirea transformării digitale a economiei și societății românești, oferind astfel perspective stabile și pozitive pentru angajații săi, spun reprezentanţii OTE.
„Vânzarea participațiilor deținute în Telekom Romania Communications este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităților și planurilor de creștere ale Grupului OTE, pentru a sprijini dezvoltarea grupului și a genera valoare pentru toate părțile implicate. OTE a investit semnificativ de-a lungul anilor pentru a sprijini performanța Telekom Romania și rămâne pe piață prin Telekom Romania Mobile Communications. Achiziția TKR de către Orange România va asigura creștere pe viitor. Aceasta setează premisele consolidării competitivității pe piață în beneficiul clienților și pe cele ale transformării digitale ale economiei și societății românești”, spune Michael Tsamaz, președinte al Consiliului de Administrație și director general al OTE.
Barclays Bank PLC este consultantul financiar al OTE, iar Dechert, Eversheds și Freshfields sunt consultanții juridici și de reglementare.
Telekom Romania Communications este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane euro, raportată în 2019. Prin infrastructura de rețea pe care o deține, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.
De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.
Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2019 și este operatorul mobil numărul 1 în România.
„Grație acestei achiziții, Orange va accelera strategia sa de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea rețelei fixe a TKR, va consolida infrastructura sa convergentă de comunicații, ce va deservi piețele B2C, B2B și IT&C”, mai arată operatorul.
Încheierea tranzacției este supusă unor condiții precedente uzuale, în particular aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană și de către alte autorități competente, și este așteptată să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2021.
„Entitatea rezultată va avea ca obiectiv să devină alegerea preferată a clienților pentru servicii convergente pe piața din România, atât pentru segmentul consumer, cât și pentru cel de business. De asemenea, tranzacția va genera sinergii semnificative, ce vor rezulta din vânzarea combinată a serviciilor către clienții existenți, cât și din optimizări la nivelul rețelei, inclusiv economii de scară”, precizează Orange.
Până la aprobarea și finalizarea tranzacției, ambele companii vor continua să funcționeze independent.
“Această achiziție este un pas important pentru accelerarea strategiei noastre convergente în Europa. România este o piață cheie pentru Orange și o remarcabilă poveste de succes. Tranzacția confirmă angajamentul nostru pe termen lung pe piața din România. Ne propunem să contribuim la dezvoltarea sectorului telecom prin investiții constante în infrastructuri de rețea performante și în servicii inovative”, spune Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Deputy CEO pentru Orange în Europa.
La rândul său, Liudmila Climoc, CEO Orange România, spune că acesta este un moment important pentru piața românească de telecomunicatii, care va duce la creșterea atractivității sale atât în ceea ce privește serviciile telecom convergente, cât și infrastructura de înaltă calitate, sporind in acelasi timp competiția.
„Această tranzacție va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii și o paletă mai largă de opțiuni oferite clienților, dar și pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale. Complementaritatea celor două rețele ne va permite să aducem împreună nu doar clienți și echipe, ci și cea mai bună expertiză în ceea ce privește calitatea serviciilor și a unei infrastructuri de rețele fixe și mobile pregătite pentru provocările viitorului”, afirmă ea.
În prezent, TKR are o rețea fixă de telecomunicații la nivel național, care deservește aproximativ 930.000 de clienți de Internet de mare viteză, și 1,2 milioane de abonați la serviciile TV. În 2019, TKR a înregistrat venituri de 622 milioane euro.
De asemenea, Grupul de companii Telekom Romania anunță numirea lui Vladan Pekovic în poziția de CEO, începând cu data de 9 noiembrie 2020. Vladan Pekovic, director executiv tehnologie și informație, Telekom Romania, va prelua conducerea operațiunilor din România, înlocuindu-l pe Miroslav Majoroš care își încheie mandatul.
Vladan Pekovic (49 de ani) este un profesionist cu o carieră internaţională acumulată pe pieţe din Europa, Africa, America Latina şi Statele Unite ale Americii, având peste 22 ani de experienţă în industria telecomunicaţiilor, în care s-a axat pe integrarea reţelelor şi a sistemelor IT, precum şi pe implementarea, dezvoltarea şi operarea celor mai complexe şi avansate reţele mobile şi fixe.
Vladan Pekovic are, de asemenea, experienţă semnificativă în Telekom, cu un portofoliu variat de proiecte pe care le-a gestionat. Înainte de a se alătura echipei Telekom Romania în 2017, Vladan Pekovic a fost director executiv tehnologie şi informaţie în cadrul Crnogorski Telekom.
Din poziția de director executiv tehnologie și informație, el a contribuit la digitalizarea și îmbunătățirea proceselor, expansiunea tehnologică și simplificarea ofertelor, iar abordarea sa a condus la îmbunătățirea calității serviciilor oferite clienților.
”Efortul constant și angajamentul întregii echipe Telekom Romania au dus la transformarea semnificativă a companiei și la performanțe îmbunătățite. În același timp, mă bucur că Vladan Pekovic va coordona operațiunile din România și sunt convins că va dezvolta în continuare operațiunile fixe și mobile ale companiei”, spune Michael Tsamaz, președinte și CEO OTE Group și președinte al Consiliului de Administrație al Telekom Romania Communications.
Vladan Pekovic este licenţiat în Inginerie Electrică, cu specializare în telecomunicaţii mobile şi tehnologia informaţiei, în cadrul Universităţii din Muntenegru și, pe parcursul carierei sale profesionale, a urmat programe educaționale la European School of Management and Technology Berlin, ESSEC Business School, Franța, Duke University, Statele Unite ale Americii, INSEAD Business School, Franța.
A debutat în carieră în 1998, în calitate de inginer pentru ProMonte GSM. În perioada 2000-2004 a ocupat mai multe poziții în cadrul Ericsson Mexico, USA, Algeria, iar în 2004 a avut primul contact cu Telekom, USA, în calitate de switch manager. Ulterior a ocupat poziții de project manager integrare pentru Crnogorski Telekom (2005-2006), manager regional de Program la Glotel Inc (2006-2007), director executiv tehnologie la M:tel d.o.o. (2007-2009).
În vara anului 2009 a revenit la Crnogorski Telekom, unde a deținut funcția de director de programe (2009-2010) și de director de Rețea și Servicii (2010 -2013). În perioada 2013-2014 a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Supervizare al NetWorkS!.
Din 2013 a revenit în Telekom, ocupând poziții de director Rețea, Director Tehnologie în cadrul T-Mobile Polska și director executiv tehnologie și informație în cadrul Crnogorski Telekom. Din 2017 este parte din echipa Telekom Romania, în calitate de director executiv tehnologie și informație.
Telekom Romania este prezentă pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și Cosmote România.
Telekom aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicații integrate.