Acasă Economie 13.500 de IMM-uri s-au înscris pe portalul IMM Invest

13.500 de IMM-uri s-au înscris pe portalul IMM Invest

de A
Un număr de 13.453 de IMM-uri s-au înscris în portalul IMM Invest până la data de 31 mai, solicitând 17.000 de credite, din care 13.967 sunt aferente programului Invest, cu o valoare a finanţării de aproximativ 16 miliarde de lei, iar în cadrul subprogramului Agro sunt cerinţe pentru 2.849 de credite, cu o valoare a finanţării de 4,3 miliarde lei, informează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
 
La finalul lunii mai, FNGCIMM avea semnate în total peste 600 de convenţii de garantare, încheiate cu 47 de parteneri financiari, bănci şi instituţii financiare nebancare. Fondul semna la data de 31 mai 2002 prima convenţie de garantare cu Patria Bank.

„De aproape 20 de ani, FNGCIMM SA – IFN creează punţi de legatură între sistemul bancar şi IMM-uri, sprijinind sectoarele şi antreprenorii din toată ţara în identificarea de soluţii optime care să asigure accesul facil la creditele bancare, susţinute prin garanţii financiare şi ajutoare de stat. În baza parteneriatului activ dintre Guvernul Romaniei, Ministerul Finanţelor şi a întregului sistem financiar – bancar, FNGCIMM SA – IFN implementează programe guvernamentale şi produse de garantare cu rol cheie în susţinerea economiei, şi în special a IMM-urilor. Continuăm şi în acest an, cele cinci programe guvernamentale lansate în 2020, deoarece au fost extrem de bine primite de antreprenori şi de către mediul de afaceri. Programele sunt operaţionale, plafoanele de garantare sunt alocate şi pot fi accesate în orice moment de către beneficiarii eligibili, apelând la unul din finanţatorii înscrişi în program”, a declarat Dumitru Nancu (foto), directorul general al FNGCIMM.

Principalul program guvernamental implementat în cursul anului 2020 este IMM Invest România – dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii cărora le facilitează accesul la capitalul financiar în scopul asigurării lichidităţilor în vederea derulării activităţii curente sau în scopul realizării investiţiilor.

Astfel, în cadrul acestui program, în cursul anului 2020 au fost acordate un număr de 25.586 de contracte cu o valoare a finanţărilor de 14,171 miliarde de lei. Însă, anul 2021 a adus ca element de noutate subprogramul Agro IMM Invest, adecvat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, al pescuitului, acvaculturii, precum şi a sectorului alimentar. În plus, ajutorul de stat aferent subprogramului Agro IMM Invest include o componentă de grant de 10% din valoarea finanţării, precum şi o perioadă de graţie extinsă de până la 24 de luni.

Până la data de 31 mai 2021, în portalul IMM Invest s-au înscris 13.453 de IMM-uri solicitând 17.000 de credite, din care cele aferente programului Invest sunt în număr de 13.967, cu o valoare a finanţării de aproximativ 16 miliarde lei, iar în cadrul subprogramului Agro sunt cerinţe pentru 2.849 de credite cu o valoare a finanţării de 4,3 miliarde lei.

Pentru derularea programului, FNGCIMM a semnat convenţii de garantare cu 23 de bănci: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD GSG, Unicredit Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Exim Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, ING Bank, First Bank, Credit Agricole Bank, Patria Bank, Libra Bank, Porsche Bank, Pro Credit Bank, Vista Bank, Idea Bank, Garanti Bank, Banca Română de Credite şi Investiţii, Techventures Bank.

Mecanismul de garantare implementat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiar nebancare anumitor categorii de debitori a asigurat angajamente de garantare în valoare de 238,072 milioane de lei, reprezentând dobânzi datorate de 47.610 debitori persoane fizice şi de 112 IMM-uri.

din aceeasi categorie