Acasă Analize “Legături primejdioase”: un ruso-român a preluat combinatele Mechel din România

“Legături primejdioase”: un ruso-român a preluat combinatele Mechel din România

de GM

Compania rusă Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 50 de euro (230 lei), companiei româneşti Invest Nikarom SRL, se arată într-un comunicat de presă. Invest Nikarom este deţinută de Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov. Ultimul, alături de fiica sa, Maria, au obţinut cetăţenia română la sfârşitul anului 2007.

Astfel, Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel din Câmpia Turzii, din Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Vânzarea activelor româneşti corespunde în totalitate strategiei actualizate a OAO Mechel, care prevede dezvoltarea direcţiilor prioritare ale business-ului, în principal consolidarea poziţiei de top în producţia de cărbune metalurgic, se mai arată în comunicat.

Comentând evenimentul, directorul general al OAO Mechel, Evgeny Mikhel a subliniat că “această tranzacţie reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate a OAO Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profit. Cu ceva timp în urmă am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic european, care, în conjunctura actuală şi prognozabilă, rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influenţează negativ nu doar rezultatul financiar şi fluxul bănesc al Grupului, ci şi majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum zăcământul Elga şi în Laminorul universal de şine de cale ferată. La o pierdere planificată la întreprinderile româneşti în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde de ruble, actuala tranzacţie va avea un efect financiar pozitiv pentru acţionarii noştri. Fluxurile băneşti eliberate vor fi direcţionate atât pentru activitatea operaţională, cât şi pentru reducerea datoriei companiei”.

“În luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de preţ de pe pieţele metalurgice europene, pe fondul creşterii preţurilor la fier vechi şi a cererii scăzute pentru produse finite, activitatea de producţie de la întreprinderile metalurgice Mechel din România a fost temporar oprită, dar au fost luate toate măsurile pentru menţinerea funcţionalităţii utilajelor de producţie şi de întreţinere”, se precizează în comunicatul companiei OAO Mechel.

Mechel, care avea datorii de 9,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie 2012, este cea mai îndatorată companie minieră din Rusia, după producătorul de aluminiu United Co. Rusal. Controlată de miliardarul Igor Zyuzin, compania Mechel este afectată de scăderea preţului materiilor prime şi încetinirea economiei din China.

Compania rusă a achiziţionat în 2009 active în SUA, inclusiv compania Bluestone Coal Corp, iar acţiunile sale se tranzacţionează pe bursa de la New York.

Recent, publicaţia rusă Kommersant anunţa că Mechel vrea să se retragă din România şi speră să obţină 150 milioane de dolari din vânzarea combinatelor Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel şi Laminorul Brăila. Mechel Târgovişte a fost cumpărat pentru 4 milioane de dolari şi a fost scos la vânzare pentru 46 milioane de dolari, Mechel Câmpia Turzii a fost achiziţionat pentru 3 milioane de dolari şi oferit pentru 33 milioane de dolari. Pentru Ductil Steel, Mechel a plătit 198 milioane de dolari şi cerea doar 39 milioane de dolari, în timp ce Laminorul Brăila a fost achiziţionat cu 12 milioane de dolari şi era pus în vânzare cu 32 milioane de dolari.

Şi alte active externe ale Mechel au fost scoase la vânzare, în total compania rusă sperând să obţină 859 milioane de dolari, deşi a plătit 2,04 miliarde de dolari pentru achiziţionarea lor.

Mechel, una dintre cele mai mari companii din Rusia, asociază producători de cărbune, concentrat de minereu, nichel, oţel, produse laminate, energie electrica şi termică.

Ruşii între ei

De cealaltă parte, cel care a cumpărat activele Mechel, Victor Chumakov, locuia, în Rusia, în oraşul Irkutsk, de unde, de altfel, era soţia sa, el fiind născut în localitatea Bugulma, tot din Rusia. La sfârşitul lui noiembrie 2007, Chumakov, împreună cu fiica sa, Maria, au obţinut cetăţenia română.

Din 1993, Ciumakov deţine firma Invest Nikarom, împreună cu soţia sa, Svetlana. Compania avea un capital social de 99.979 lei, iar obiectul principal de activitate îl constituie comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente.

Chumakov nu s-a limitat doar la aceste afaceri. În 2004, holdingul lituanian Aviabaltika intenţiona să deschidă în România cinci centre service pentru întreţinerea tehnică operativă a elicopterelor de producţie rusească MI-8 si MI-17. Reprezentantul în România al Aviabaltika era nimeni altul decât Victor Ciumakov.

Printre clienţii din România ai Aviabaltika se numărau Unitatea Specială de Aviaţie a Ministerului de Interne, Romaero, Romtehnica, Romavia, Aerostar, Logistic Import şi Comicex.

Pe de altă parte, tot în anul 2004, împreună cu OMZ Nemo SRL, Ciumakov a înfiinţat, la Târgovişte, firma Nemo SRL. OMZ Nemo este deţinută de OMZ Rusia, care deţine şi Upet Târgovişte. Reamintim, în anul 2005, Upet era trecută pe o listă ONU care nominaliza companii din toată lumea suspectate că au dat mită autorităţilor irakiene, în perioada Saddam Hussein, în cadrul programului „Petrol contra hrană”. Pe această listă, ONU menţiona Upet Târgovişte cu o mită de 3,5 milioane dolari. De remarcat, oligarhul Kakha Bendonkidze, acţionarul principal al OMZ, a ajuns, în 2004, ministru al Economiei în Georgia.

Totuşi, cel mai puternic rus cu afaceri în România rămâne Igor Zyuzin, patronul Mechel. Înainte de 2001, mai nimeni nu auzise de Zyuzin, până când a preluat Uzina Metalurgica Celiabinsk direct de la Glencore International, compania de intermediere fondată de celebrul Marc Rich (supranumit „Naşul Kremlinului”), în Elveţia. Combinatele româneşti au fost incluse în grupul OAO Mechel, alături de combinatul metalurgic din Beloreţk, compania Viantilski (ambele din Rusia) şi fabrica de ţevi Zeljezara din Croaţia. În acelaşi trust au fost integrate şi minele lui Zyuzin din Kuzbass (regiunea Urali), care furnizează cărbune, prin intermediari, către numeroase termocentrale româneşti. Unul dintre intermediari este “omul” lui Zyuzin din România, nimeni altul decât Boris Golovin, bănuit că ar fi fost nu atât membru KGB, cât Spetnatz (forţele de elită din cadrul GRU – fostul serviciu de spionaj al Armatei Roşii). Născut la Soroca, în Republica Moldova, Boris Golovin a luptat, pe vremuri, în Afganistan. Implicat în scandalul „Sunoil”, Golovin spunea că face afaceri în România din 1995. Printre altele, a fost implicat în recuperarea unei datorii pe care statul rus o avea către România, prin retehnologizarea unui grup energetic la termocentrala Mintia – Deva cu echipamente ruseşti. Firma sa, Global International 2000, a fost implicată nu numai în această afacere, ci era şi un furnizor important de cărbune (de la minele lui Zyuzin) pentru termocentralele din Iaşi, Suceava şi Deva. Între timp, Golovin a preluat termocentrala din Giurgiu, de la autorităţile locale.

Astfel, ruşii vând tot ruşilor combinatele româneşti.

din aceeasi categorie