Acasă Focus Agricol Secetă tradițională

Secetă tradițională

de L M

4624-0-secetaSeceta a afectat până în prezent peste 300.000 de hectare de culturi agricole, în special cu porumb şi floarea soarelui, zonele cele mai calamitate fiind cele din sudul ţării şi nordul Moldovei, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Îmi este greu să spun în acest moment cât ne va costa seceta în acest an. Avem transmise la MADR peste 300.000 de hectare calamitate, de la 136.000 hectare anunţate anterior, însă în ultimul timp s-au notificat mult mai multe. Cele mai afectate zone sunt cele clasice: sudul ţării şi nordul Moldovei şi culturile de porumb şi cele de floarea soarelui”, a precizat Irimescu, la finalul unei întâlniri cu producătorii agricoli şi reprezentanţii din cercetare, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte sumele care vor fi alocate pentru despăgubirea producătorilor ale căror culturi au fost afectate de secetă, şeful MADR a subliniat că anul trecut s-a cheltuit doar jumătate din suma prevăzută. Anul trecut a fost prevăzută o sumă de 400-500 de milioane de lei, dar în final s-a ajuns la 300 de milioane de lei şi s-a plătit aproape jumătate din suma respectivă pentru că s-au cerut anumite condiţii”, a subliniat Irimescu.

Întrebat despre recolta de grâu obţinută în acest an, ministrul Agriculturii a precizat că în perioada următoarea vor fi prezentate cifrele oficiale, dar aceasta este „aproape de producţia anului trecut. Anul trecut, cantitatea de grâu recoltată a depăşit 7,5 milioane de tone.

În condiţiile în care tot mai mulţi producători agricoli s-au plâns că în ultima perioadă le-au fost distruse culturile agricole de porcii mistreţi, Irimescu a menţionat că Ministerul Mediului, AJVPS şi cei care vânează ar trebui să plătească acestora despăgubiri deoarece legislaţia prevede clar acest lucru.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Agricultura intensivă, lupul cel rau care transformă România în deşert - Tărtășești 360 august 12, 2016 - 4:43 am

[…] tocmai vinovata, ci insusi agricultura. Da! Ati citit bine, asa cum si eu am citit in money.ro, in focus-energetic.ro si probabil foarte curand pe majoritatea site-urilor despre agricultura, despre faptul ca […]

Comments are closed.