Acasă MediuDezvoltare Durabila România a scăpat de 21 acţiuni de infringement

România a scăpat de 21 acţiuni de infringement

de GM

poluare-naveRomânia a scăpat de peste 30% din numărul procedurilor de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva ţării noastre. Din cele 66 de acţiuni înregistrate la sfârşitul anului trecut, CE a decis clasarea a 21 dintre acestea, plus un dosar EU Pilot (pre-infringement). Horaţiu Radu, agentul guvernamental, declara pentru Focus-Energetic.ro, la finalul lui 2014, că se aştepta la o reducere considerabilă a acţiunilor deschise împotriva României, după că, în octombrie 2014, se atinsese vârful, cu 73 de proceduri de infringement.

Comisia Europeană (CE) a adoptat, pe 26 februarie 2015, o decizie privind clasarea a 21 acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate împotriva României şi a unui dosar EU Pilot, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Extern. “Decizia de clasare a venit ca urmare a măsurilor de conformare adoptate de autorităţile române”, precizează comunicatul. De asemenea, Comisia continuat acţiunea declanşată în alte două cauze existente şi a iniţiat o nouă acţiune prin transmiterea scrisorii de punere în întârziere.

În prezent, România are în curs 53 de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, toate aflate în faza precontencioasă. Dintre acestea 32 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 21 vizează necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor. De la data aderării şi până la acest moment, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu a pronunţat nicio hotărâre de condamnare a României în cadrul vreunei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.

Cât priveşte acţiunile clasate, trei dintre acestea vizează transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, referitoare la condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale, impozitarea veniturilor de natură salarială, şi neacordarea beneficiului unui credit fiscal pentru un sediu permanent în România al unei societăţi din alt stat membru al UE sau al SEE pentru impozitul plătit în străinătate asupra veniturilor obţinute şi impozitate în România. În plus, au fost clasate şi 18 acţiuni care vizează neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a unor directive din domeniul mediului, sănătăţii şi protecţiei consumatorilor.

A fost închis şi dosarul EU Pilot (pre-infringement), referitor la imposibilitatea deducerii contribuţiilor sociale obligatorii plătite într-un alt stat membru.

“Urecheală” pentru sulful din motorina navelor

România a înaintat în derularea procedurii de infringement într-un sigur caz, privind emisiile de sulf provenite de la nave. Pentru acest caz, CE a trimit aviz motivat, ultimul pas înainte de declanşarea procedurii în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

“Comisia Europeană solicită Letoniei şi României să transpună legislaţia UE privind conţinutul de sulf al combustibililor marini în legislaţiile lor naţionale şi să comunice Comisiei măsurile de transpunere luate”, se arată într-un comunicat de presă al CE. Potrivit documentului, această obligaţie ar fi trebuit respectată până la 18 iunie 2014.

Dioxidul de sulf poate avea un efect negativ asupra sănătăţii umane şi reprezintă unul dintre principalii factori care stau la baza acidifierii, precizează comunicatul. Legislaţia revizuită privind conţinutul de sulf al combustibililor lichizi vizează reducerea emisiilor de acest poluant atmosferic prin stabilirea unor niveluri maxime pentru conţinutul de sulf al păcurii grele şi al motorinei. Totodată, aceasta integrează în dreptul UE o serie de noi standarde stabilite de Organizaţia Maritimă Internaţională, astfel încât să se asigure o aplicare adecvată şi armonizată de către toate statele membre ale UE.

Ca urmare a nerespectării termenului iniţial, Letoniei şi României le-au fost trimise scrisori de punere în întârziere la 22 iulie 2014. În prezent, Comisia trimite avize motivate şi, în cazul în care statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile pot fi trimise în faţa CJUE. Această procedură poate determina Comisia să ceară sancţiuni financiare în faţa Curţii, dacă statele membre nu transpun directiva UE, completează documentul.

din aceeasi categorie