Acasă EconomieComunicatii & IT RCS&RDS a cerut ANRE licenţă de distribuţie energie, dar a fost refuzată

RCS&RDS a cerut ANRE licenţă de distribuţie energie, dar a fost refuzată

de A

RCS RDSOperatorul telecom RCS&RDS a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) eliberarea a două licenţe de distribuţie pentru energia electrică, în oraşul Oradea şi într-o altă localitate, însă instituţia a respins cererile. Valentin Popoviciu, vicepreşedintele RCS&RDS a declarat însă că societatea va lupta să obţină aceste avize. El a precizat totodată că RCS&RDS are în plan să ofere din acest an energie şi pentru clienţii retail, pe lângă segmentul business.

În plus, compania are în plan investiţii de peste 150 milioane euro în 2016, în reţelele fixe şi mobile, sumă asemănătoare cu cea din 2015. Potrivit oficialului RCS&RDS, societatea a investit câteva milioane de euro în deschiderea a 100 de magazine noi Digi.

„Numai în reţelele fixe am investit peste două miliarde dolari în ultimii zece ani. Nici nu am socotit reţeaua mobilă, şi aici au fost investiţii semnificative în dezvoltarea de reţea. Acum trebuie să investeşti mai mult în reţea fixă, trebuie să sapi, să îngropi”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedintele RCS&RDS, într-o conferinţă de presă în care a anunţat că abonaţii Digi Mobil vor avea, în perioada 21 octombrie – 31 decembrie 2015, internet nelimitat în reţeaua 4G, fără limitare de viteză şi fără costuri suplimentare la abonament.

RCS&RDS a alocat câteva zeci de milioane de euro în crearea propriei canalizații, prin coborârea infrastructurii amplasată pe stâlpi, în Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea, însă la Bucureşti spune că s-a “blocat” în monopolul Netcity.

“Sunt în prezent patru oraşe unde avem reţele subterane de cabluri, în curs de finalizare, Cluj, Oradea, Timişoara şi Constanţa. Deci în aceste oraşe toate cablurile noastre vor dispărea din aerian. Dar avem planuri şi în alte oraşe, e un demers pe termen lung, astfel încât să securizăm reţelele noastre din punct de vedere operaţional şi investiţii viitoare. Vrem să închiriem tubulatura noastră altor operatori. Investiţiile sunt semnificative, de ordinul zecilor de milioane de euro, sperăm să terminăm în curând, sunt lucrări de infrastructură care au o anumită în care trebuie să le facem. Nu poţi săpa tot oraşul deodată, durează ani de zile. În Oradea probabil vom finaliza anul viitor, avem un termen cu primăria pe care îl respectăm şi în celelalte oraşe cât de repede posibil”, a spus Popoviciu.

În Oradea, de exemplu, în 2016 compania va avea circa 200 de kilometri de reţea subterană de cabluri. În Braşov însă nu a putut face astfel de investiţii, întrucât erau deja realizate de alţi operatori.

Întrebat dacă a purtat negocieri privind cumpărarea unor părţi din Netcity, Popoviciu a răspuns că “nu comentează”. Rețeaua Netcity a fost dezvoltată de grupul de firme UTI. Potrivit presei centrale, UTI ar vrea să vândă Netcity, însă informaţia nu a fost confirmată oficial.

“În Bucureşti am vrut să dezvoltăm propria reţea subterană de canalizaţie, am solicitat autorizaţie de construire primăriei, însă Primăria Bucureşti a spus că Netcity deţine monopol stabilit printr-o hotărâre de Consiliu local, doar ei pot dezvolta canalizaţie subterană. A fost o discuţie care a mers la un moment dat şi în public şi noi am fost nemulţumiţi la acel moment de proiect. Acolo unde Netcity e disponibil, noi am intrat. Noi suntem dispuşi să investim, considerăm că puteam să o facem şi noi (reţeaua, n.r.), am respectat legea locală, adică acolo unde a fost Netcity, am dat cablurile noastre şi le-am pus în Netcity. Noi suntem probabil cel mai mare client al Netcity în momentul de faţă”, a precizat Popoviciu

Contractul pentru realizarea reţelei Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria Bucureşti şi UTI Systems, alături de Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012.

RCS&RDS oferă abonaţilor Digi Mobil, în perioada 21 octombrie – 31 decembrie 2015, internet nelimitat în reteaua 4G, fără limitare de viteză şi fără niciun cost suplimentar la abonament. Oferta promoţională se adresează atât clienţilor existenţi cât şi celor care contractează acum unul dintre abonamentele din gama Complet 2, 3, 5 sau Optim 2, 3, 5, Nelimitat şi utilizează un echipament compatibil în reţeaua Digi Mobil 4G (LTE TDD în banda 38 LTE TD 2600).

Compania pune la dispoziţia clienţilor săi telefoane mobile compatibile 4G, din gama producătorilor Allview (Allview E3 Living, Allview P5 Energy, Allview E4 Lite, Allview E4, Allview X2 Soul Pro, Allview P8 Energy – în curând), Microsoft Lumia 640 LTE Dual SIM (în curând), Philips (Philips S396, Philips V526) şi HTC (HTC One M9). Preţurile echipamentelor din oferta Digi Mobil încep de la 499 lei (TVA inclus) şi pot fi achiziţionate  în rate, începând de la 21 lei/lună, fără dobândă.

„Strategia companiei pe segmentul de telefonie mobilă a fost bazată încă de la început pe dezvoltarea reţelei pentru a le oferi clienţilor noştri acoperire bună, dar şi viteze mari de transfer pentru traficul de date mobile de care aceştia au nevoie. Investiţiile noastre din ultimii ani în reţeaua Digi Mobil ne permit să le oferim acum utilizatorilor noştri un pachet generos de beneficii: convorbiri şi internet mobil nelimitate, viteze mai mari de acces, dar şi echipamente corespunzătoare. Vom continua în acelaşi mod în care am început, astfel încât să răspundem rapid la nevoile de comunicare ale clienţilor care au încredere în serviciile companiei”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS.

În prezent, compania a implementat tehnologia 4G în următoarele oraşe din ţară: Arad, Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu şi Timişoara, acoperirea de exterior în acestea urmând să fie finalizată la 15 Noiembrie 2015. A doua etapă a proiectului urmează să fie finalizată până la finalul acestui an, când utilizatorii din 15 oraşe din România vor putea beneficia de vitezele de acces la internetul mobil pe care le oferă tehnologia 4G: Alexandria, Baia Mare, Brăila, Drobeta Turnu Severin, Galaţi, Hunedoara, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Satu Mare, Slatina, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Vaslui, Bârlad, Lugoj, precum şi Valea Prahovei şi zona turistică Braşov.

Pentru a beneficia de vitezele 4G, utilizatorii trebuie să îşi activeze serviciul direct de pe telefonul mobil, tastând *111# (gratuit) sau telefonic la *777.

RCS&RDS are circa 10.000 de angajaţi şi este unul dintre cei mai importanţi operatori de telecomunicaţii din regiune, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania şi Italia. Compania este lider pe piaţa din România în furnizarea serviciilor de internet şi de retransmisie programe de televiziune, dar şi unul dintre furnizorii principali de servicii de telefonie fixă şi mobilă, internet mobil precum şi servicii de conţinut video la cerere.

Compania deţine televiziunea de ştiri în format full HD, Digi24 HD, cu 8 staţii regionale, 4 canale de sport, Digi Sport 1, 2, 3 şi 4, un canal de filme Pay-TV, Digi Film, 3 programe de documentare, Digi World, Digi Life şi Digi Animal World, un canal de muzică, Utv, 4 posturi de radio: Pro FM, Info PRO, Music FM şi Dance FM.

din aceeasi categorie