Acasă EconomieIndustrie Piaţa terenurilor din Capitală a crescut anul trecut cu 41%

Piaţa terenurilor din Capitală a crescut anul trecut cu 41%

de A

Bucuresti HerastrauPiaţa terenurilor din Bucureşti a atins anul trecut un nou record, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, mai mare cu 144% faţă de 2015, în timp ce, ca valoare, aceasta s-a ridicat la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41%, conform unei analize realizate de o companie de servicii imobiliare.

Potrivit acestuia, anul trecut, piaţa a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti – Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Cea mai mare tranzacţie, atât ca volum, cât şi ca valoare, a fost reprezentată de achiziţia unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidenţială semnificativă, dar şi cu spaţii de retail şi de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca.

Revenirea interesului pentru sectorul rezidenţial din nordul Capitalei vine după o perioada destul de lungă cu activitate scăzută. Datele centralizate de Institutul National de Statistică arată că anul trecut în Sectorul 1 al Capitalei au fost date în folosinţă doar 380 de locuinţe noi, dintr-un total de 3.838 de unităţi locative livrate la nivelul Bucureştiului.

Pe de altă parte, activitatea de tranzacţionare pe segmentul terenurilor destinate clădirilor de birouri a fost mai scăzută şi s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde un grup belgian a cumpărat un lot de peste 5.000 de metri pătraţi, conform analizei Cushman & Wakefield Echinox.

”Pe lângă o creştere a volumului şi a valorii terenurilor tranzacţionate, remarcăm şi o diversificare semnificativă a profilului de cumpărători. Astfel, companii precum Strabag Real Estate sau Prime Kapital au realizat anul trecut primele achiziţii de terenuri în Bucureşti, în timp ce grupuri precum Atenor, Hanner sau Auchan au realizat noi tranzacţii după mai mulţi ani de inactivitate. Ne aşteptăm ca în acest an să vedem o activitate în crestere în rândul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019 – 2020, dar şi pe segmentul de retail Bucureştiul a demonstrat că poate absorbi noi spaţii moderne, fie că vorbim de box-uri individuale, parcuri de retail şi chiar proiecte de tip mall”, a declarat Alexandru Mitrache, commercial land development Cushman & Wakefield Echinox.

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în Romania, deţinut şi operat independent. Echipa de peste 50 de profesionişti oferă o gama completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor pe toate segmentele pieţei imobiliare.

 

din aceeasi categorie