Acasă Stiri InterneGaze Petrom şi-a vândut distribuţia de gaze

Petrom şi-a vândut distribuţia de gaze

de GM

Compania OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a vândut participaţia de 99,99% în Petrom Distribuţie Gaze (PDG) SRL, compania de distribuţie gaze care nu făcea obiectul activităţii de bază a Petrom, către Ligatne SRL, potrivit unui comunicat al companiei.

Compania mamă care deține entitatea juridică Ligatne este, de asemenea, acționarul majoritar al SC Gaz Sud SA (Gaz Sud) si SC Grup Dezvoltare Rețele SA (GDR).

Decizia corespunde strategiei OMV Petrom de a optimiza operaţiunile downstream în vederea îmbunătăţirii eficienţei”, se mai arată în comunicat.

Părţile au agreat sa păstreze confidențialitatea valorii tranzacției; finalizarea tranzacției este condiționată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei.

Conform strategiei noastre vom continua să ne concentrăm asupra activităţii de furnizare de gaze către clienţii industriali şi comerciali. Vânzarea activității de distribuţie de gaze a OMV Petrom către consumatorii finali este în concordanță cu această strategie. Totodată, având în vedere prezența Gaz Sud și a GDR pe piața din Român ia, am convingerea că tranzacția încheiată cu Ligatne reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru PDG”, a declarat Cristian Secoşan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze şi Energie.

PDG a fost înfiinţată în 2007, când legislația românească a fost modificată în vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distribuţiei de gaze de alte activităţi, în vederea garantării pe piaţă a competiţiei şi transparenţei.

La sfârșitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a PDG avea o lungime totală de circa 1.000 de km şi deservea peste 21.000 de clienţi, în principal localizaţi în zonele învecinate oraşelor Bucureşti şi Timişoara.

Gaz Sud si GDR operează împreună în prezent o rețea de distribuție gaze cu o lungime de aproximativ 700 km şi care deservește peste 22.500 de clienți localizați, în principal, în zonele din vecinătatea Bucureștiului şi în alte oraşe, precum Roşiorii de Vede şi Siret. Ligatne a fost selectat în urma unui proces de vânzare, care a început în iunie 2012.

Atât Gaz Sud cât şi GDR se concentrează asupra pieței de distribuție gaze din România, în special în zona Bucureștiului.

Această tranzacție nu are un impact material asupra situației financiare a OMV Petrom (i.e. se situează sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei în 2012)”, spun reprezentanții companiei.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-est ul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul a realizat investiţii de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani La sfârşitul anului 2012, Grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinut ă în totalitate de OMV Petrom.

În anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,891 miliarde euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,27 miliarde euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 1,62%, iar 7,74% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Grupul de companii Gaz Sud – Grup Distribuție Rețele (GDR) a înregistrat, în primele 4 luni ale acestui an, o cifră de afaceri de peste 7 milioane de euro, în creștere cu aproximativ 11% față de perioada similară a anului trecut. EBITDA (profitul operațional) a atins 1,5 milioane de euro – de cinci ori mai mare comparativ cu primele patru luni ale lui 2012.

din aceeasi categorie